Minestrone to włoska zupa, z dużą ilością warzyw. Jest gęsta i sycąca ale lekka w smaku i odpowiednia jako letni posiłek. Już dawno miałam w planach ją zrobić, dzisiaj mi się udało. Przeczytałam kilka przepisów i złożyłam je w głowie w jedną całość, dzięki czemu powstała moja wersja tej zupy. Przepis ten jest idealny kiedy musimy nakarmić dużą ilość osób. Zapraszam do gotowania 😉 !

Minestrone - włoska zupa jarzynowa

 

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 150 g boczku wędzonego w kawałku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 małego selera ( korzeń )
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia ( użyłam połowy średniej )
  • garść fasolki szparagowej
  • 1/4 średniej główki kapusty włoskiej
  • 1 l rosołu drobiowo – wołowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • garść makaronu w kształcie małych muszelek
  • suszona bazylia
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • natka selera do posypania

 

Minestrone - włoska zupa jarzynowa

Minestrone - włoska zupa jarzynowa

Minestrone - włoska zupa jarzynowa

Minestrone - włoska zupa jarzynowa

Minestrone - włoska zupa jarzynowa

Cebulę, ziemniaki, marchewkę, boczek i cukinię kroimy w średnią kostkę. Fasolkę szparagową na mniejsze około 1,5 cm kawałki. Kapustę włoską szatkujemy lub kroimy nożem w cieniutkie paseczki. Czosnek drobno siekamy.

 

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła i wrzucamy cebulę, czosnek i boczek. Smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i selera. Dokładnie mieszamy. Następnie zalewamy wszystko gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut.

 

Następnie dorzucamy cukinię, fasolkę szparagową i kapustę włoską. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią.

 

Gotujemy, aż warzywa będą lekko twarde. W następnej kolejności wsypujemy surowy makaron i wlewamy pomidory z puszki. Czekamy aż makaron ugotuje się al dente i warzywa będą miękkie. Wtedy ściągamy minestrone z palnika.

 

Zupę minestrone podajemy posypaną tartym parmezanem ale można go również zastąpić serem żółtym.

 

Smacznego !