Murzynek z gruszkami i bakaliami polany czekoladą to już nadmiar szczęścia :-). Jak już kiedyś wspominałam uwielbiam proste ciasta. Zazwyczaj piekę murzynka w prostszej wersji bez gruszek i czekolady, a zamiast orzechów laskowych używam tylko rodzynek. Zawsze się udaje i jest pyszne. Zachęcam do wypróbowania przepisu ;-).

 

Murzynek z gruszkami i bakaliami

 

 

 Składniki:

  • 1 kostka margaryny (rzadko używam margaryny ale jak już muszę to wybieram Palmę, wg mnie jest najlepsza )
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao niesłodzonego
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g orzechów laskowych
  • garść rodzynek
  • 5 twardych gruszek
  • 1/2 tabliczki mieszanej czekolady ( mlecznej i gorzkiej )

Murzynek z gruszkami i bakaliami

Murzynek z gruszkami i bakaliami

Murzynek z gruszkami i bakaliami

Murzynek z gruszkami i bakaliami

Murzynek z gruszkami i bakaliami

Murzynek z gruszkami i bakaliami

Murzynek z gruszkami i bakaliami

Do średniej wielkości garnka wrzucamy kostkę margaryny i stawiamy na małym ogniu. Czekamy aż się roztopi, następnie wsypujemy cukier, przesiewamy kakao i wlewamy wodę. Mieszamy żeby składniki się połączyły, a cukier częściowo roztopił. Ściągam z palnika i odstawiam w chłodne miejsce aby masa wystygła.

Orzechy laskowe siekamy, niezbyt dokładnie, żeby kawałki orzechów były wyczuwalne w cieście. Żółtka oddzielamy od białek. Wystudzoną masę miksujemy na małych obrotach i dodajemy żółtka, następnie mąkę, proszek do pieczenia i bakalie. Odstawiamy masę na bok. Z białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie łączymy ją z masą.

Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i połowę kroimy w dużą kostkę, a połowę w plasterki.

Masę wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja używam małej 28 cm x 23 cm ) i wtykamy kostki gruszki aby się zanurzyły w cieście. Plasterki układamy na wierzchu.

Pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut, wszystko zależy od piekarnika. Należy sprawdzać nakłuwając ciasto drewnianym patyczkiem, jeżeli wysuniemy go i będzie czysty ciasto jest gotowe.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy wystudzone ciasto.

Smacznego !

Akcja z gruszką w tle