Naleśniki gryczane z pomidorami czekały na swoją kolej na liście ” to do ” już bardzo długi czas. Przepis pochodzi z programu ” Kuchnia francuska po prostu “. Rzeczywiście przepis bardzo prosty i moim zdaniem rewelacyjny. Poza tym wygląda niesamowicie elegancko. Nadaje się zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację.

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam pomidory podawane na ciepło. Obróbka cieplna wydobywa z nich słodycz oraz delikatny smak. Jeżeli Wy uważacie podobnie to jest to danie dla Was 😉

 

Naleśniki gryczane z przybraniem z pomidorów

Składniki:

NALEŚNIKI

  • 125 g mąki gryczanej
  • 125 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 3 lekko ubite jajka
  • 500 ml mleka lub maślanki
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub innego roślinnego
  • 2 łyżki klarowanego masła do smażenia

 

PRZYBRANIE Z POMIDORÓW

  • 2 łyżki masła
  • 8 średnich pomidorów przekrojonych w połowie wysokości
  • garść posiekanego świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • 125 ml śmietany ( pół na pół słodka z gęstą, kwaśną )

 

Naleśniki gryczane z przybraniem z pomidorów

Naleśniki gryczane z przybraniem z pomidorów

Naleśniki gryczane z przybraniem z pomidorów

 

 

Przesiewamy mąkę z solą, wbijamy jajka, następnie wlewamy mleko i olej. Mieszamy do uzyskania rzadkiego ciasta (w razie potrzeby rozrzedzamy wodą). Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Przed smażeniem dodajemy wody, żeby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany.

 

Rozgrzewamy patelnię do naleśników i smarujemy klarowanym masłem. Nakładamy porcję ciasta i potrząsamy patelnią, żeby powstał cienki placek. Smażymy do chwili, w której brzegi będą chrupiące i lekko podwinięte, a spód złocisty, ok. 3 minuty. Przewracamy i dosmażamy przez 2 minuty. Naleśniki układamy jeden na drugim, żeby nie stygły.

 

W międzyczasie zajmiemy się przybraniem z pomidorów. Roztapiamy masło na patelni. Układamy pomidory, przekrojoną stroną w dół. Nakłuwamy skórkę na wierzchu, żeby nie pękła. Smażymy, aż się lekko zrumienią i przewracamy, posypujemy tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę i redukujemy do konsystencji gęstego sosu, który doprawiamy solą i pieprzem.

 

Sposób podania : naleśnik składamy w trójkąt następnie układamy na nim pomidora i polewamy sosem śmietanowym.

 

Smacznego !