Naleśniki sernikowe to elegantsza wersja tradycyjnych naleśników. Podane z musem z truskawek stanowią duet doskonały. Wymagają trochę zachodu ale moim zdaniem warto :-). Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przypadnie on do gustu szczególnie fanom serników, gdyż smakiem bardzo go przypominają. Zapraszam ! 🙂

 

Naleśniki sernikowe z musem truskawkowym Naleśniki sernikowe z musem truskawkowym

Składniki:

NALEŚNIKI ( z tego przepisu )

NADZIENIE:

  • 50 dkg twarogu
  • 2 jajka
  • 10 dkg cukru
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 – 3 łyżki śmietany
  • 2 – 3 łyżki rodzynek ( jak ktoś nie lubi to można pominąć )
  • skórka otarta z 1/2 cytryny lub pomarańczy

 

POLEWA:

  • 1 jajko
  • mały kubek śmietany
  • 2 łyżki cukru

 

DODATKOWO:

  • 1 łyżka masła
  • mus z truskawek ( zblendowane truskawki z cukrem )

 

Naleśniki sernikowe z musem truskawkowym

Naleśniki sernikowe z musem truskawkowym

Naleśniki sernikowe z musem truskawkowym

Naleśniki sernikowe z musem truskawkowym

Naleśniki sernikowe z musem truskawkowym

Naleśniki sernikowe z musem truskawkowym

Naleśniki sernikowe z musem truskawkowym

 

Naleśniki przygotowujemy według instrukcji. Smażymy.

Twaróg należy zmiksować z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny, rodzynkami i 2 – 3 łyżkami śmietany. Następnie z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą ale nie za długo żeby nie usunąć pęcherzyków powietrza z ubitej piany.

Masą smarujemy naleśniki. Następnie składamy je w koperty ( tak jak krokiety ) lub w trójkąty.

Polewa: mieszamy śmietanę z jajkiem i cukrem. Odstawiamy.

Naczynie żaroodporne trzeba dokładnie wysmarować masłem. Układamy w nim gotowe koperty z nadzieniem. Następnie całość pokrywamy polewą.

Naleśniki sernikowe należy teraz zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 20 min. Wierzch musi się zarumienić.

 

Podajemy polane musem truskawkowym i przyozdobione listkami mięty :-).

 

Smacznego !