Naleśniki sernikowe to elegantsza wersja tradycyjnych naleśników. Podane z musem z truskawek stanowią duet doskonały. Wymagają trochę zachodu ale moim zdaniem warto :-). Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przypadnie on do gustu szczególnie fanom serników, gdyż smakiem bardzo go przypominają. Zapraszam ! 🙂
Składniki:
NALEŚNIKI ( z tego przepisu )
NADZIENIE:
- 50 dkg twarogu
- 2 jajka
- 10 dkg cukru
- małe opakowanie cukru waniliowego
- 2 – 3 łyżki śmietany
- 2 – 3 łyżki rodzynek ( jak ktoś nie lubi to można pominąć )
- skórka otarta z 1/2 cytryny lub pomarańczy
POLEWA:
- 1 jajko
- mały kubek śmietany
- 2 łyżki cukru
DODATKOWO:
- 1 łyżka masła
- mus z truskawek ( zblendowane truskawki z cukrem )
Naleśniki przygotowujemy według instrukcji. Smażymy.
Twaróg należy zmiksować z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny, rodzynkami i 2 – 3 łyżkami śmietany. Następnie z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą ale nie za długo żeby nie usunąć pęcherzyków powietrza z ubitej piany.
Masą smarujemy naleśniki. Następnie składamy je w koperty ( tak jak krokiety ) lub w trójkąty.
Polewa: mieszamy śmietanę z jajkiem i cukrem. Odstawiamy.
Naczynie żaroodporne trzeba dokładnie wysmarować masłem. Układamy w nim gotowe koperty z nadzieniem. Następnie całość pokrywamy polewą.
Naleśniki sernikowe należy teraz zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 20 min. Wierzch musi się zarumienić.
Podajemy polane musem truskawkowym i przyozdobione listkami mięty :-).
Smacznego !
super pomysł, bardzo apetycznie wygląda ;))
jaka to ma być śmietana ?
Gęsta, kwaśna śmietana z kubeczka np. 18 %.