Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy robię bardzo często. Nie są skomplikowane w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Jest to przepis pana Makłowicza, z moimi małymi zmianami. Przyznam szczerze, że często zabieram z Tesco karteczki z jego przepisami. Są doskonałą inspiracją :-). Mimo, że jest to danie węgierskie, nie jest ostre. Można oczywiście zaostrzyć go według własnego uznania. Polecam !

 

Niestety dopada mnie zmora, krótkich dni. Szybko robi się ciemno, co uniemożliwia robienie wielu rzeczy, w tym zdjęć :(.

 

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

 

Składniki:

  • naleśniki z TEGO przepisu
  • 2 duże filety z kurczaka ( w sumie około 400 – 500 g )
  • 2 cebule
  • 1 duży pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 300 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta ostrej papryki lub chilli w płatkach
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • olej
  • sól, pieprz

 

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

Naleśniki węgierskie a la Hortobagy

 

Naleśniki przygotowujemy według TEGO przepisu, smażymy i odkładamy na bok.

 

Na dużej patelni rozgrzewamy około 3 łyżek oleju, W międzyczasie siekamy drobno cebulę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż się zeszkli i zdejmujemy patelnię z ognia. Dosypujemy paprykę słodką, chilli, mielony kminek, dużą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy cebulę, aż wszystkie przyprawy się do niej przylepią.

 

Ponownie stawiamy na ogniu, kiedy patelnia znów się rozgrzeje dodajemy pokrojony w duże kawałki filet z kurczaka. Szybko obsmażamy. W międzyczasie nacinamy skórkę pomidora na krzyż i zalewamy go wrzątkiem, chwilę czekamy i odcedzamy, następnie przelewamy zimną wodą – obieramy skórkę. Pomidora i paprykę kroimy w kosteczkę, i dorzucamy na patelnię, podlewamy wszystko mniej więcej szklanką wody. Dusimy kilkanaście minut, aż mięso zmięknie.

 

Wyjmujemy kawałki mięsa na deskę, czekamy chwileczkę, aż lekko ostygną i siekamy je bardzo drobno – umieszczamy w misce.

 

Do sosu na patelni wlewamy wymieszaną z mąką śmietanę, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą, pieprzem.

 

Do posiekanego mięsa dodajemy kilka łyżek sosu, aby farsz stał się wilgotny, jeżeli to potrzebne należy dodać soli. Następnie nakładamy go na naleśniki i składamy je w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy pozostałym sosem z patelni. Zapiekamy w piekarniku około 10 minut.

 

Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany oraz oprószamy papryką słodką lub ostrą.

 

Smacznego !