Pewnie każdy z nas robi naleśniki na oko, prawda? Ja też tak robiłam dopóki nie znalazłam przepisu idealnego( jeśli dobrze pamiętam był to przepis pana Makłowicza ) Naleśniki wychodzą z niego lekkie i delikatne ( pewnie za sprawą wody gazowanej ), pasuje do nich nadzienie zarówno słodkie jak i wytrawne. Z racji tego, że zachował się jeszcze mały słoiczek lemon curd ( zanim wszystko wyjedliśmy ) postanowiłam go wykorzystać właśnie do naleśników. Do ciasta naleśnikowego nie dodaję cukru więc ten słodki krem idealnie pasował, a posypanie całości niesłodzonym kakao dodało im gorzkawego posmaku. Idealne połączenie smaków i apetyczny wygląd ;-). Nadzienie z lemon curd można wzbogacić dodając np. świeże truskawki i miętę. Mniam !

Naleśniki z lemon curd oprószone kakao

Składniki:

CIASTO NALEŚNIKOWE

  • 200 g mąki typu 500
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 100 ml gazowanej wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

NADZIENIE

  • lemon curd ( z tego przepisu )
  • niesłodzone kakao do posypania

Naleśniki z lemon curd oprószone kakao

Naleśniki z lemon curd oprószone kakao

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, solimy, mieszając wlewamy mleko i wodę gazowaną. Konsystencja musi być bardzo rzadka, wtedy ciasto będzie się dobrze rozprowadzać po patelni. Czasami trzeba dodać więcej wody lub mleka, wszystko zależy od tego jakiej mąki użyjemy. Mieszamy trzepaczką dotąd aż ciasto stanie się gładkie. Odstawiamy na 20 min. Po tym czasie najczęściej mąka pochłania płyny i ciasto staje się gęstsze więc możemy je jeszcze rozrzedzić, najlepiej wodą gazowaną. Rozgrzewamy dobrze patelnię i smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oleju. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy. Smażymy naleśniki na złoto z obu stron. Smarujemy nadzieniem i składamy w trójkąty. Posypujemy kakao.

Smacznego !