Oliwa – uwielbiam ją pod każdą postacią. Moja wersja aromatyzowanej oliwy bardzo przypadła mi do gustu. Najczęściej robię ją do focacci, czyli ciasta drożdżowego z różnymi dodatkami ( niedługo pojawi się przepis ). Ale uwielbiam ją także ze świeżą bagietką i czerwonym wytrawnym winem.
Taka oliwa jest banalnie prosta, jej wykonanie nie zajmuje dużo czasu i jest o niebo lepsza od tych, które możemy dostać w sklepach.
Jest doskonała również jako dodatek do sałatek. Pamiętajmy także by nie przechowywać jej zbyt długo i koniecznie w zaciemnionym miejscu ( jak każdą oliwę ). Taka oliwa nie musi nawet długo stać, by była smaczna. Wystarczy jej około godziny czasu i już nabiera smaku. Oczywiście im dłużej będzie stała tym będzie intensywniejsza. Zwykła oliwa jest doskonałą podstawą do tworzenia własnych kompozycji smakowych. Można dodać do niej świeże jak i suszone zioła. Koniecznie wypróbujcie ! 😉

Oliwa aromatyzowana czosnkiem i ziołami

Składniki:

  • oliwa extra virgin
  • ząbki czosnku
  • papryka słodka w proszku
  • chilli w płatkach
  • zioła prowansalskie suszone
  • pieprz
  • sól ( około szczypta do smaku )

Oliwa aromatyzowana czosnkiem i ziołami

Niestety nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji, zawsze dodaję składniki “na oko”. Wszystko zależy od tego jaki efekt chcemy uzyskać. Ja bardzo lubię czosnek, paprykę i zioła, dlatego zawsze daję ich dość sporo, dzięki czemu moja oliwa jest bardzo aromatyczna. Jeżeli chcemy uzyskać delikatniejszy smak dodajmy mniej. Przygotowanie jest bardzo proste. Wlewamy oliwę do naczynka, w którym będziemy ją przechowywać. Następnie wsypujemy zioła i przyprawy oraz zmiażdżony czosnek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Uwaga: w żadnym wypadku nie podgrzewamy oliwy przed dodaniem ziół. Traci ona wtedy cenne składniki i diametralnie zmienia smak.

Smacznego !