Oponki – smak dzieciństwa. Dobrze pamiętam jak pomagałam mamie wycinać kółka szklanką, a nakrętką środki. Jak lepiłam różne kształty, to była super frajda. Przepis na dzisiejsze oponki jest pewnie starszy ode mnie i doskonalony przez moją mamę, która kolekcjonuje przepisy od wielu lat. Ona właśnie zaszczepiła mi chęć do gotowania. Fajnie jest przeglądać stare zeszyty z przepisami i czerpać z nich inspiracje. Dzielę się dzisiaj z Wami rodzinnym przepisem 🙂

Oponki - smak dzieciństwa

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 400 g twarogu
  • 1 łyżka sody
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 50 g margaryny
  • 4 łyżki octu
  • 3 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • olej roślinny do smażenia ( w oryginalnym przepisie smaży się je na smalcu, jeśli ktoś woli to można go użyć )
  • cukier puder do posypania

Oponki - smak dzieciństwa

Oponki - smak dzieciństwa

Oponki - smak dzieciństwa

Oponki - smak dzieciństwa

Oponki - smak dzieciństwa

Oponki - smak dzieciństwa

Oponki - smak dzieciństwa

Oponki - smak dzieciństwa

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy ser i rozdrabniamy palcami, aby nie było dużych grudek. Można również przemielić ser lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie wsypujemy cukier, cukier waniliowy i sodę. Margarynę roztapiamy na małym ogniu i wlewamy do suchych składników na stolnicy, następnie dodajemy ocet i jajka, i wyrabiamy ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły, a ciasto było elastyczne.

Odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy placek o grubości około 1 cm, następnie wykrawamy kółka szklanką lub specjalną okrągłą foremką, a w środku robimy dziurkę nakrętką lub foremką. Można również formować małe kuleczki lub inne kształty.

Przygotowujemy w ten sposób wszystkie oponki, następnie przykrywamy je ściereczką aby nie wyschły. W rondelku rozgrzewamy olej, powinno go być około 6 cm i musi być dobrze nagrzany. Wrzucamy oponki i smażymy z obu stron na złoto. Układamy na ręczniku papierowym aby je osączyć z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego !