Paprykarz z kurczaka wg. Makłowicza jest klasycznym daniem kuchni węgierskiej. Do jego przygotowania nie potrzeba wiele, a jest niezwykle smaczny. Poza tym danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Można podawać go z ryżem lub kluskami, jak kto lubi. Przepis zawiera moje poprawki, jak zawsze, nie potrafię od A do Z powielić przepisu ;-). Polecam !

 

Paprykarz z kurczaka wg. Makłowicza

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 żółte papryki
  • około 150 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • sól, pieprz, chilli

Paprykarz z kurczaka wg. Makłowicza

Paprykarz z kurczaka wg. Makłowicza

Paprykarz z kurczaka wg. Makłowicza

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy cebulę do zeszklenia, następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy paprykę w proszku, dokładnie mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu, dolewamy odrobinę wody i wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy ze wszystkich stron, uważajmy żeby papryka w proszku się nie przypaliła, bo zgorzknieje ( by tego uniknąć, w razie potrzeby dolejmy odrobinę wody ).

W tym czasie należy sparzyć i obrać ze skórki pomidory. Następnie pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię warzywa, doprawiamy wszystko solą, pieprzem i chilli, i dokładnie mieszamy. Dusimy około 30 minut, aż papryka zmięknie. Jeśli wydaje nam się, że płynu jest za mało, można dolać troszkę wody.

Na końcu zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy. Podajemy z ryżem lub kluskami np. śląskimi ( przepis tu )