Pasta z kurczaka do pieczywa, jak obiecałam w poprzednim poście, dzisiaj podaję przepis. Wymyśliłam ją sama, chciałam czegoś mięsnego do bułeczek. A z racji tego, że szynki praktycznie w ogóle nie jadam, powstała taka wersja. U mnie w domu robi się różne wersje past do pieczywa – rybną, jajeczną, twarogową itp. ale mięsnej jeszcze nie próbowałam . Pokombinowałam i wyszła pyszna, większość praktycznie od razu została zjedzona razem ze świeżymi bułeczkami z poprzedniego posta. Wypróbujcie, jest to świetna alternatywa na coś mięsnego do pieczywa, a ciekawszego niż szynka 🙂

Pasta z kurczaka do pieczywa

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 liść pora pora
  • 1 mała cebula
  • kostka bulionowa drobiowa
  • mała puszeczka kukurydzy
  • mały pęczek szczypiorku
  • majonez
  • musztarda
  • sól, pieprz

Pasta z kurczaka do pieczywa

Pasta z kurczaka do pieczywa

Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Wrzucamy do małego garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na średnim ogniu. Marchewkę i pietruszkę, obieramy i myjemy, następnie przekrawamy na pół wzdłuż i odkładamy na talerzyk. Tak samo oczyszczamy pora i obieramy cebulę, odkładamy na talerzyk. Kiedy mięso zawrze i pojawi się szumowina, trzeba ją zebrać. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa i kostkę bulionową, gotujemy. Kiedy mięso jest ugotowane, wyciągamy je na talerzyk razem z warzywami ( oprócz pora ), studzimy.

Kiedy mięso jest wystudzone kroimy je na trochę mniejsze kawałki i wrzucamy do malaksera, następnie wrzucamy warzywa i 3 łyżki bulionu z gotowania. Blendujemy na pastę. Następnie dodajemy 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę musztardy. Ponownie blendujemy. Jeżeli pasta nadal jest sucha dodajemy jeszcze majonezu. Kiedy konsystencja nam odpowiada wyjmujemy pastę do miski i łączymy ją z kukurydzą i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ja podałam tą pastę ze świeżymi bułeczkami po włosku i ogórkiem kiszonym.

 

Smacznego !