Pasztet warzywny to doskonała alternatywa dla mięsnego. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać przyprawy aby nie był mdły. Lubię sama przyrządzać “coś” do kanapek, dzięki czemu mam pewność co tam włożyłam. Dodatkowo składniki nie są drogie, a z tej ilości warzyw wychodzi bardzo duża porcja. Warzywa które dodałam do środka są jedynie propozycją, można zastąpić je innymi. Można również w środek włożyć ugotowane jajka, jak w pieczeni rzymskiej, wtedy pasztet będzie bardziej sycący.

 

Pasztet warzywny

Pasztet warzywny

 

Składniki:

  • 500 g selera korzeniowego
  • 200 g marchewki
  • 2 duże cebule
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka gorącego bulionu z warzyw lub drobiowego
  • 5 jajek
  • 1 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • duża szczypta pieprzu ziołowego
  • olej i odrobina masła do smażenia

Pasztet warzywny

 

Warzywa obieramy. Seler i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pieczarki kroimy w kosteczkę. Fasolę wykładamy na sito i płukamy wodą, osączamy.

 

W dużym garnku rozpuszczamy masło uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy cebulę, kiedy się zeszkli wrzucamy startego selera i marchewkę. Wlewamy gorący bulion i dusimy wszystko, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i kawałeczek masła, wrzucamy pieczarki i smażymy, aż staną się lekko rumiane. Podduszone warzywa i pieczarki odstawiamy do wystudzenia.

 

Fasolę przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na gładką masę. Ostudzone warzywa, pieczarki i fasolę mieszamy razem. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajka, doprawiamy sosem sojowym, papryką ostrą, curry, solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dokładnie mieszamy składniki i wykładamy masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika. Gorący pasztet jest bardzo delikatny więc należy poczekać aż ostygnie, wtedy łatwo będzie go wyjąć z formy i kroić.

 

Smacznego !