Pieczone brzoskwinie

Pieczone brzoskwinie pod delikatną skorupką z ciasta to fajny deser na co dzień i od święta. Kiedy tylko te owoce pojawiły się w sklepach postanowiłam znowu przyrządzić ten deser. Jest przepyszny zwłaszcza z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Wygląda bardzo elegancko i smakowicie. Jeżeli chcemy podać go bardziej elegancko można zrobić go w kokilkach z kulką lodów na wierzchu. Przepis jest prosty i nie wymaga dużo zachodu. Warto wypróbować zwłaszcza, że sezon na brzoskwinie dopiero się zaczyna! 😉

Pieczone brzoskwinie

Składniki:

NADZIENIE

  • 5 – 6 dojrzałych brzoskwiń

CIASTO

  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 125 g pokrojonego masła
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki cukru do posypania po wierzchu ciasta przed pieczeniem

Pieczone brzoskwinie

Pieczone brzoskwinie

Pieczone brzoskwinie

Pieczone brzoskwinie

Pieczone brzoskwinie

Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy masło, cynamon, cukier puder i wodę. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i owijamy folią spożywczą, następnie wkładamy je do zamrażarki na około 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.

Usuwamy pestki z brzoskwiń i kroimy w ósemki. Układamy je na dnie naczynia do tarty, ciasno jedna obok drugiej. Ciasto wyciągamy z zamrażarki, odwijamy z folii. Następnie ścieramy je bezpośrednio na brzoskwinie na tarce o grubych oczkach. Posypujemy cukrem po wierzchu. Pieczemy około 20 – 30 min, aż ciasto będzie rumiane.

Podajemy z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.

 

Smacznego !