Pierniczki świąteczne – prosty przepis, który uszczęśliwia ;-). Przynajmniej mnie ! Domowa przyprawa do pierniczków jest niezrównana z niczym w smaku. Nigdy już nie kupię jej w sklepie. Ciasteczka z jej dodatkiem smakują zupełnie inaczej.

Wróciłam w nocy z Wiednia, uwielbiam ten klimat jarmarków bożonarodzeniowych. Najbardziej lubię ten pod Ratuszem i koło zamku Schonbrunn. Byłam tam już któryś raz z kolei w adwencie i muszę przyznać, że jest to mój ulubiony czas w tym mieście. Pomimo dzikich tłumów wszędzie ;-).

Dzisiaj zabieram się za kolejną partię pierniczków, mam małych pomocników więc na pewno pójdzie dużo szybciej 😉 ( sama w to nie wierzę ;-D ). Na szczęście przepis jest bardzo prosty i szybki 😉 .

Pierniczki świąteczne - prosty przepis

Pierniczki świąteczne - prosty przepis

 

Składniki:

  • 65 g miodu
  • 65 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 35 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 
  • 1/2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Pierniczki świąteczne - prosty przepis

Pierniczki świąteczne - prosty przepis

Pierniczki świąteczne - prosty przepis

Pierniczki świąteczne - prosty przepis

Pierniczki świąteczne - prosty przepis

Pierniczki świąteczne - prosty przepis

Pierniczki świąteczne - prosty przepis

Pierniczki świąteczne - prosty przepis

Pierniczki świąteczne - prosty przepis

 

Masło i miód rozpuszczamy w garnku – przelewamy do miski w której będziemy zarabiać ciasto.  Mąkę mieszamy z sodą, kakao, cukrem i przyprawą do piernika – mieszamy. Powoli dodajemy suche składniki do roztopionego masła z miodem. Kiedy wsypiemy mniej więcej połowę suchych składników wbijamy jajko, następnie wsypujemy resztę. Zagniatamy ciasto.  Może się okazać, że trzeba będzie dodać trochę więcej mąki, bo ciasto będzie za lepkie ( tak było w moim przypadku ), stopniowo dosypujemy mąki i zarabiamy ciasto, aby dało się wałkować. Najlepiej robić to na silikonowej stolnicy lub macie. Grubość ciasta to około 5 mm. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej silikonową matą ( nie próbowałam na papierze ). Pieczemy w 180 stopniach C około 10 minut.

 

WAŻNE: Kiedy ostygną możemy je ozdobić lukrem. Nie mam dokładnych proporcji na lukier, zawsze robię go na oko. Wyciskam sok z połowy cytryny i dosypuję do niego stopniowo cukier puder, dotąd, aż uzyskam bardzo gęstą masę, która nie będzie wypływać ze szprycy. Dekoruję pierniczki i odkładam aby lukier zastygł ;-).

 

Smacznego !