Wczoraj na obiad przygotowałam pierś z kurczaka faszerowaną i pyszne purre ziemniaczano – marchewkowe z pieczonym czosnkiem i koperkiem. Nie wiem jak Wy ale ja zawsze szukam jakiejś alternatywy dla zwykłych ziemniaków. To purre jest po prostu pyszne ! Z racji tego, że uwielbiam ziemniaki mogłabym je jeść samo :-). Na pewno zasmakuje dzieciom, ponieważ jest kremowe i lekko słodkawe za sprawą marchewki i pieczonego czosnku. Polecam !

Pierś z kurczaka faszerowana i pyszne purre

Składniki ( dla 3 osób ):

PIERŚ Z KURCZAKA

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 8 pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sera żółtego
  • kilka plasterków boczku
  • kawałeczek masła
  • sól, pieprz

PURRE ZIEMNIACZANO – MARCHEWKOWE

  • 10 ziemniaków
  • 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
  • 1 średnia główka czosnku
  • 1 łyżka masła
  • koperek
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka faszerowana i pyszne purre

 

Pierś z kurczaka faszerowana i pyszne purre

 

Pierś z kurczaka faszerowana i pyszne purre

 

Pierś z kurczaka faszerowana i pyszne purre

Filety myjemy i osuszamy, następnie usuwamy polędwiczki. Ostrym nożem robimy kieszonki.

Nadzienie: pomidory suszone i pietruszkę siekamy razem, aż powstanie jednolita masa. Następnie prosto do masy ścieramy ząbek czosnku i około 2 łyżki sera żółtego. Wszystko razem siekamy nożem, aż składniki się połączą.

Dzielimy masę na 3 części i faszerujemy przygotowane wcześniej piersi z kurczaka. Doprawiamy je z obu stron solą i pieprzem.

Formę żaroodporną delikatnie smarujemy masłem i układamy nafaszerowane filety, następnie układamy na nich plasterki boczku. Pieczemy w 180 stopniach.

 

Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na kawałki o podobnej wielkości. Zalewamy wodą do przykrycia warzyw i dodajemy 1 łyżkę soli. Gotujemy aż będą bardzo miękkie ale nie rozgotowane. Główkę czosnku owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ją aż ząbki czosnku staną się miękkie. Odstawimy chwilę do przestygnięcia.

Kiedy ziemniaki i marchewka są miękkie, odcedzamy je i dodajemy 1 łyżkę masła, posiekany koperek oraz wyciskamy ząbki upieczonego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugniatamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Purre musi być gładkie więc można również użyć malaksera.

 

Na talerzu układamy pasek purre, a na nim pokrojoną pierś z kurczaka. Polewamy sosem powstałym z pieczenia. Jako dodatek polecam sałatkę z sezonowych warzyw z vinegrettem.

 

Smacznego !