Jamie Oliver to jeden z moich ulubionych kucharzy. Zaraża pozytywną energią i chęcią do gotowania. Pierś z kurczaka przyrządzona według jego przepisu jest soczysta i gotowa w 15 – 20 minut, a co za tym idzie bardzo prosta w przygotowaniu. Przepis nie jest dokładnie odwzorowany, ponieważ dodałam jeszcze kilka swoich ulubionych przypraw. W przepisie użyłam papryki wędzonej, która daje doskonały dymny posmak. Naprawdę warto mieć ją pod ręką. Pasuje również do pieczonych ziemniaków. Aby mięso było dobrze usmażone trzeba zastosować się do kilku zasad, które zarazem skracają czas smażenia ( a co za tym idzie mięsko nie będzie suche jak wiór ). Zapraszam do spróbowania ! Będziecie zachwyceni ( jak to mawia Jamie 😉 ).

Pierś z kurczaka na sposób Jamiego Olivera

Składniki : ( dla 4 osób )

PIERŚ Z KURCZAKA

  • 2 filety z piersi kurczaka bez polędwiczek
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta chilli w płatkach ( jak lubicie bardziej ostre można dać więcej )
  • pieprz, sól

Pierś z kurczaka na sposób Jamiego Olivera

Pierś z kurczaka na sposób Jamiego Olivera

Pierś z kurczaka na sposób Jamiego Olivera

Pierś z kurczaka na sposób Jamiego Olivera

Na stole rozkładamy papier do pieczenia, tyle aby położyć na nim dwie piersi z kurczaka i kiedy złożymy arkusz na pół aby zakrył z wierzchu filety. Na rozłożonym arkuszu kładziemy dwie umyte i osuszone piersi z kurczaka, następnie oprószamy je obficie przyprawami. Tak naprawdę proporcje nie są specjalnie ważne, te które podałam są orientacyjne. Obtaczamy ze wszystkich stron fileta dokładnie w przyprawach. Przykrywamy arkuszem papieru i dokładnie rozbijamy wałkiem do ciasta. Ale nie za cienko. Chodzi o to aby w cały filet był jednakowej grubości by smażył się równomiernie. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek około 7 – 8 minut z jednej strony ( na średnim ogniu ).

Jak poznać, że mięso jest już gotowe? Gdy naciśniemy na pierś z kurczaka powinna stawiać opór, niedopieczona będzie bardzo sprężysta. Usmażoną podajemy pokrojoną w plastry i z sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego !