Placuszki jogurtowe z truskawkami i borówkami

Placuszki jogurtowe z truskawkami i borówkami to fajny pomysł zarówno na leniwe niedzielne śniadanie jak i na obiad. Są lekkie puszyste i bardzo smaczne. Pisałam już kiedyś, że nie przepadam za racuchami, te placuszki z powodzeniem je zastępują. Można dodać inne owoce ale ja korzystam jak mogę z sezonowych, świeżych owoców. Można je również przygotować bez dodatku owoców za to z miodem lub syropem klonowym. Na pewno będą równie smaczne. Myślę, że dzieciaki też dadzą się namówić do ich zjedzenia. Przygotowuje się je w kilka chwil, można je smażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Polecam ! 🙂

Placuszki jogurtowe z truskawkami i borówkami

Składniki:

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • owoce: borówki, truskawki
  • dodatki: cukier puder, miód, syrop klonowy, śmietana z cukrem

Placuszki jogurtowe z truskawkami i borówkami

Placuszki jogurtowe z truskawkami i borówkami

Placuszki jogurtowe z truskawkami i borówkami

Placuszki jogurtowe z truskawkami i borówkami

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt, jajka, roztopione masło, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Trzepaczką dokładnie mieszamy aby rozbić grudki mąki. Konsystencja ciasta powinna być bardzo gęsta, ponieważ łatwiej będzie Nam smażyć małe placuszki. Borówki i truskawki dokładnie myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki z truskawek i kroimy je w plasterki. Rozgrzewamy patelnię teflonową, możemy nasmarować ją ręcznikiem papierowym polanym olejem. Nakładamy łyżkę ciasta i od razu kładziemy owoce. Czekamy aż placuszek będzie rumiany z jednej strony, wtedy odwracamy go szpatułką na drugą stronę. Trzeba to zrobić szybkim ruchem. Kiedy placuszki są gotowe, układamy je na talerzu stroną z owocami do góry i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem lub syropem klonowym.

 

Smacznego !