Dzisiaj druga porcja wiadomości o takich przyprawach jak anyż gwiaździsty, koper włoski, pieprz syczuański, Jamaican Jerk oraz harissa. Ostatnio nie miałam czasu żeby z nimi eksperymentować. Ale teraz kiedy przyszła typowa jesień i wieczory są długie, a za oknem brzydka pogoda na pewno znajdzie się na to więcej ochoty i czasu. A może Wy macie jakieś sposoby na wykorzystanie ich w przepisach ? Chętnie się dowiem 🙂

 

ANYŻ GWIAŹDZISTY

 

Przyprawy egzotyczne i nie tylko cz. 2

 

Może być wykorzystywany jako przyprawa do potraw, ciast, kompotów; do aromatyzowania herbaty, kawy oraz niskoprocentowych napojów alkoholowych lub stanowić element dekoracyjny. Używa się go głównie w kuchni orientalnej do dań z wołowiny, drobiu oraz do zup. W polskiej kuchni wykorzystuje się go raczej do aromatyzowania ciast, dżemów lub likierów. Uwielbiam jego aromat. Razem z cynamonem, goździkami i plastrami pomarańczy doskonale pasuje do grzanego wina. Jest również jednym ze składników chińskiej mieszanki 5 smaków. 

 

KOPER WŁOSKI

 

Przyprawy egzotyczne i nie tylko cz. 2

 

Nasiona kopru włoskiego są doskonałą przyprawą do klopsików czy włoskiej kiełbasy. Koper włoski, szczególnie po zmiażdżeniu, posiada specyficzny, bardzo silny zapach, a także korzenny i nieco słodkawy smak. Suszone nasiona kopru najczęściej stosowane są do marynowania ogórków, pikli, ostrych sosów, kwaszonej kapusty oraz pasztetów. Ponadto dodajemy je do potraw zawierających: kapustę, brukselkę, czy fasolę, aby ułatwić trawienie i zapobiec wzdęciom. Doskonale komponuje się z daniami z pomidorów, cielęciny, wieprzowiny, wątróbek, cynaderek, ryb, makaronu oraz ryżu. Wykorzystuje się go również do robienia herbatek dla dzieci, które mają problemy z brzuszkiem.

 

PIEPRZ SYCZUAŃSKI

 

Przyprawy egzotyczne i nie tylko cz. 2

 

Wbrew nazwie nie należy on do rodziny pieprzowatych. Pochodzi z Syczuanu jak sama nazwa wskazuje – kuchnia z tych regionów uchodzi za najostrzejszą i wręcz nie do zaakceptowania dla Europejczyków. Pieprz syczuański ma ostry smak, z lekką cytrusową nutą. Tradycyjnie używany w potrawach kuchni orientalnej. To idealny dodatek do potraw z mięsa drobiowego i kaczki oraz do dań z ryb czy papryki. Charakteryzuje go ostry, korzenny smak, który może powodować mrowienie języka. Aby w pełni wydobyć jego smak należy go uprażyć na patelni. Wchodzi on również w skład mieszanki 5 smaków.

 

MIESZANKA JAMAICAN JERK

 

Przyprawy egzotyczne i nie tylko cz. 2

 

Przyprawa ta pochodzi z Karaibów, doskonale nadaje się do marynowania drobiu. Dodaje mięsu ciekawy smak – odrobinę pikantny, a zarazem słodkawy. W jej skład wchodzi: cukier trzcinowy, ziele angielskie, tymianek, skórka cytrynowa i pomarańczowa, cebula, sól morska, chilli, pieprz czarny,  cynamon, nać pietruszki, gałka muszkatołowa.

 

HARISSA

 

Przyprawy egzotyczne i nie tylko cz. 2

 

Przyprawy egzotyczne i nie tylko cz. 2

 

Harissa to przyprawa bardzo popularna w kuchni tunezyjskiej. Ma piękny, ciemnoczerwony kolor. Charakteryzuje się ostrym, przyjemnie palącym smakiem. Doskonały dodatek do wszelkich mięs z grilla i pieczonych, a także do dań orientalnych, sosów, makaronu, zup, kuskusu, ryżu oraz dipów. W jej skład wchodzą takie przyprawy jak kolendra, cumin, pieprz cayenne, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, pieprz malagetta.

Zachęcam do eksperymentowania ! 🙂