Roladki z kurczaka faszerowane – najlepsze jakie jadłam do tej pory. Nie przesadzam, połączenie smaków odpowiada mi w 100 %, poza tym są mało skomplikowane w przygotowaniu. Ja akurat musiałam wykorzystać fetę i pomidory w słoiczku aby się nie zmarnowały. Nie mówiąc o bazylii która ucieka mi już z parapetu :-). Możecie potraktować ten przepis jako inspirację – można na przykład dodać posiekane oliwki lub kapary. Zainspirowałam się przepisem z programu ” abc gotowania ” – proporcje dobrałam na oko, jak zawsze z resztą :-). Moje roladki podałam z pysznym puree ziemniaczanym z dodatkiem koperku i czosnku oraz z surówką z selera korzeniowego, marchewki i jabłka. Pycha !

 

Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka.

Składniki:

ROLADKI Z KURCZAKA

 

    • 4 piersi z kurczaka
    • 180 g serka feta
    • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie ( moje były z dodatkiem kaparów )
    • spora garść świeżych listków bazylii
    • 2 – 3 ząbki czosnku
    • 1 czubata łyżeczka oregano suszonego
    • sól, pieprz
    • do panierowania: mąka pszenna, 2 jajka roztrzepane z odrobiną mleka, bułka tarta

 

PUREE ZIEMNIACZANE

    • około 1,5 kg ziemniaków 
    • 3 – 4 ząbki czosnku w łupince
    • koperek
    • masło
    • sól

 

SURÓWKA

    • 2 średniej wielkości selery korzeniowe
    • 1 duża marchewka
    • 2 małe jabłka
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego

 

Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka. Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka.

Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka.

Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka.

Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka.

Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka.

Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka.

Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka.

Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka.

Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka.

Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka.

Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka.

Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka.

Roladki z kurczaka faszerowane - najlepsze ! Puree ziemniaczane i surówka.

 

Piersi z kurczaka rozcinamy w połowie grubości, nie do końca, aby powstał jeden duży płat. Następnie kładziemy go na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

 

Rozkładamy rozbite mięso na blacie i posypujemy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy na chwilę.

 

Do blendera wrzucamy serek feta, pomidory bez oliwy, bazylię, czosnek i doprawiamy pieprzem. Miksujemy tak aby powstała jednolita masa. Którą następnie rozkładamy po równo na każdej piersi z kurczaka, rozsmarowujemy zostawiając odrobinę miejsca przy brzegach. Następnie zwijamy w roladę i wkładamy na chwilę do lodówki.

 

W międzyczasie obieramy ziemniaki i zalewamy je zimną wodą, solimy, dorzucamy czosnek w łupinkach i gotujemy do miękkości.

 

Selera korzeniowego, jabłka i marchewkę obieramy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w robocie. Przekładamy wszystko do dużej miski, dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

 

Roladki wyjmujemy z lodówki i panierujemy, najpierw w mące potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju ( roladki muszą być zanurzone w 1/4 ) i układamy roladki, smażymy na sporym ogniu. Następnie jeżeli nie jesteśmy pewni czy roladki są usmażone w 100 % przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 stopniach około 5 minut.

 

Kiedy ziemniaki są miękkie, odcedzamy je – wyjmujemy czosnek, który następnie ostrożnie obieramy i z powrotem wrzucamy do ziemniaków, dodajemy około łyżki masła i posiekanego koperku. Tłuczemy na gładkie puree.

 

* Przed podaniem można pokroić roladki w plastry.

 

Smacznego !