Ryż po meksykańsku, to bardzo proste danie, które nie wymaga dużo pracy. Nie wiem skąd pojawił się u nas w domu przepis ale robimy go od lat. Nawet nie wiem czy ma on w ogóle coś wspólnego z Meksykiem :-D. Można go wzbogacić dodając paprykę, czy inne warzywa. Ja jednak od lat przygotowuję go w takiej postaci i bardzo mi smakuje ;-).

 

Lubię takie codzienne dania, nie wymagają dużo pracy, nie są czasochłonne, a wszystkim smakują i przy okazji są niedrogie ;-). Można zrobić go więcej i odsmażyć na drugi dzień, wtedy jest najlepszy !

Ryż po meksykańsku

 

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki ryżu
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 g słoiczek koncentratu pomidorowego, dobrej jakości
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • vegeta
  • przyprawa do drobiu
  • szczypta chilli
  • pieprz, sól
  • oliwa

Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku

 

Ryż dokładnie płuczemy i przesypujemy do garnka, zalewamy go 3 szklankami wody. Dodajemy 1 płaską łyżkę soli. Gotujemy, aż ryż będzie miękki i sypki, a woda odparuje.

 

Koncentrat przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek – miksujemy na gładko.

 

Filety kroimy w kostkę, doprawiamy vegetą, chilli, papryką słodką, pieprzem i przyprawą do drobiu. Smażymy na oliwie.

 

Na innej dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oliwy i wrzucamy ugotowany ryż, doprawiamy go dużą szczyptą vegety. Do ryżu wrzucamy usmażonego kurczaka, fasolę, kukurydzę i sos pomidorowy. Przesmażamy wszystko chwilę. Podajemy gorący.

 

Uwagi: według mnie ten ryż jest najlepszy, kiedy go odsmażymy. Najlepiej więc zrobić go wcześniej.

 

Smacznego !