Sałatka z kurczakiem to pyszny i pożywny pomysł na śniadanie czy kolację. Oprócz kurczaka sałatka zawiera jeszcze trzy składniki – seler naciowy, słonecznik i winogrono. Na samą myśl ślinka cieknie, a nie został po niej nawet okruszek ;-).

Wybór selera naciowego wydaje się prosty ale ja raz popełniłam błąd. Złapałam pierwszy lepszy i do kasy. Jak się okazało w domu nie był on soczysty i twardy lecz pusty w środku łodyżek i gumowy. Taki seler nada się tylko do wywaru, bo nie jest smaczny !

 

Sałatka z kurczakiem - pyszna i prosta !

 

 

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • średni seler naciowy ( kiedy ściśniemy łodyżkę selera musi być ona bardzo twarda )
  • kiść ciemnych winogron ( muszą być słodkie !! )
  • ok. 10 dkg nasion słonecznika ( może być więcej, ja dałam na oko )
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, delikat do mięs
  • oliwa z oliwek

 

Sałatka z kurczakiem - pyszna i prosta !

Sałatka z kurczakiem - pyszna i prosta !

Sałatka z kurczakiem - pyszna i prosta !

Sałatka z kurczakiem - pyszna i prosta !

Sałatka z kurczakiem - pyszna i prosta !

Sałatka z kurczakiem - pyszna i prosta !

Sałatka z kurczakiem - pyszna i prosta !

Sałatka z kurczakiem - pyszna i prosta !

Sałatka z kurczakiem - pyszna i prosta !

 

 

Filety z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Następnie skrapiamy oliwą i wsypujemy 1/2 łyżeczki przyprawy delikat do mięs, 1 płaską łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, i po szczypcie soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnię ( nie dodajemy tłuszczu, dodaliśmy oliwę do kurczaka ) i przekładamy na nią kurczaka. Smażymy na większym ogniu, dość szybko bo kawałki są małe, szybkie smażenie pozwoli zachować soczystość kurczaka. Kiedy są gotowe, wyłączamy ogień i pozostawiamy do przestygnięcia.

 

Możemy w międzyczasie zająć się resztą składników. Rozgrzewamy małą patelnię bez tłuszczu na którą wsypujemy słonecznik. Prażymy go aż delikatnie się zrumieni, pozwoli to wydobyć jego smak. Zrumieniony odstawiamy do wystygnięcia.

 

Selera naciowego dzielimy na pałeczki, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy go w cieniutkie plasterki ( przyda się cienki nóż lub robot kuchenny ) – ważne aby pokroić go cienko, bo jest dość twardy. Przekładamy do dużej miski.

 

Umyte i osuszone winogrona kroimy na połówki i pozbywamy się pestek ( nie musicie tego robić ). Jeżeli owoce są małe możecie je dodać w całości. Przekładamy do miski z selerem. Przestygniętego kurczaka i słonecznik również przerzucamy do miski. Dodajemy majonez i dokładnie wszystko mieszamy. Próbujemy, być może trzeba będzie dosolić sałatkę. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki aby smaki się przegryzły na około 1 godzinę.

 

Smacznego !