Dzisiaj na blogu skrzydełka a’la KFC, czyli domowa wersja fast – food. Bardzo długo zastanawiałam się jak odtworzyć tą pyszną chrupką panierkę. Przeglądając różne przepisy natknęłam się na ten. Postanowiłam spróbować. Efekt bardzo mnie zadziwił, bo faktycznie bardzo przypominają te ze słynnej sieci fast – food. Moja wersja jest łagodna z uwagi na to, że dzisiaj stołują się u nas dzieciaki. Nie jest to może najzdrowszy i dietetyczny obiad ale kto by się tam przejmował 😉 ! Od czasu do czasu można pozwolić sobie na takie szaleństwo !

 

 

Składniki:

  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • 500 ml maślanki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki granulowanej cebuli
  • 1/2 łyżeczki mielonej chilli ( jeżeli podajemy obiad tylko dorosłym można wsypać więcej )
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • ziemniaki na frytki
  • sałatka ze świeżych warzyw i sałaty

Dip czosnkowy: 

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Skrzydełka a'la KFC

Skrzydełka a'la KFC

Skrzydełka a'la KFC

Skrzydełka a'la KFC

W pierwszej kolejności dokładnie myjemy i osuszamy skrzydełka, odkrawamy końce. Do dużej miski, która  pomieści wszystkie skrzydełka wlewamy maślankę. Dorzucamy starty ząbek czosnku, 1 łyżeczkę soli, granulowaną cebulę, chilli i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy skrzydełka, mieszamy aby wszystkie skrzydełka były nią pokryte i wstawiamy do lodówki na około godzinę ( nie jest to konieczne jeżeli nam się spieszy ).

Mąkę mieszamy z papryką, 2 łyżeczkami soli, gałką muszkatołową i tymiankiem. Do głębokiej patelni wlewamy olej na wysokość 2 cm, rozgrzewamy. Skrzydełka wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w mące. Kiedy olej jest rozgrzany wkładamy skrzydełka i obsmażamy na złoto. Usmażone skrzydełka wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem aby odsączyć tłuszcz. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy skrzydełka. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.

W międzyczasie rozgrzewamy olej na frytki. Kroimy ziemniaki w słupki i kiedy olej jest gorący wrzucamy frytki. Smażymy na złoto, wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku, solimy.

Przygotowujemy sałatkę ze świeżych warzyw i sałaty.

Smacznym dodatkiem jest też sos czosnkowy. Do miseczki wlewamy 2 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu i łyżeczkę soku z cytryny. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Smacznego ! 🙂