Spaghetti aglio e olio i cytrynowy kurczak

Spaghetti aglio e olio i cytrynowy kurczak to idealne danie na ciepłe dni. Jest niezwykle aromatyczne ze względu na dobór składników ale również bardzo lekkie. Mięso drobiowe z cytrusowym posmakiem cytryny jest przepyszne. Jednocześnie kwaskowe i ziołowe dzięki dodatkowi oregano. Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Bardzo Nam wszystkim smakowało. Koniecznie wypróbujcie, zwłaszcza, że lato znów do nas wraca :-).

Spaghetti aglio e olio i cytrynowy kurczak

Składniki ( dla 3 osób ):

KURCZAK AROMATYZOWANY CYTRYNĄ

  • 3 mniejsze piersi z kurczaka
  • oregano
  • 9 cienkich plasterków cytryny
  • sól
  • pieprz

SPAGHETTI AGLIO E OLIO

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chilli
  • kilka gałązek pietruszki, wg uznania
  • oliwa z oliwek
  • tarty ser żółty lub parmezan
  • pieprz

Spaghetti aglio e olio i cytrynowy kurczak

Spaghetti aglio e olio i cytrynowy kurczak

Spaghetti aglio e olio i cytrynowy kurczak

Spaghetti aglio e olio i cytrynowy kurczak

Spaghetti aglio e olio i cytrynowy kurczak

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy posiekany czosnek i papryczkę chilli. Chwilkę smażymy, aby czosnek stał się miękki ale nie zbrązowiał, bo wtedy staje się gorzkawy. Następnie dodajemy gorący, świeżo odcedzony makaron ( nie należy przelewać go zimną wodą ). Dokładnie mieszamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie nacinamy kieszonki do których wsypujemy po szczypcie soli i pieprzu, oraz dużą szczyptę oregano. Tak samo doprawiamy kurczaka na zewnątrz. Następnie wkładamy do każdej kieszonki po 3 plasterki cytryny. Składamy, lekko dociskamy i kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową z dodatkiem oliwy. Uważajmy by nie smażyć za długo żeby kurczak nie zrobił się suchy.

Na talerzu kładziemy zgrabny stosik spaghetti, obok kurczaka i posypujemy z wierzchu odrobiną pietruszki.

Smacznego !