Na leniwą sobotę postanowiłam wybrać maksymalnie prosty przepis – spaghetti bolognese. Przygotowuje się go bardzo szybko i nie potrzeba wiele składników. Ten sos to w zasadzie podstawa, dodając kolejne składniki możemy wyczarować różne kombinacje. Ja wykorzystuję go nie tylko jako sos do spaghetti. Wielokrotnie robiłam z nim canelloni, tylko zamiast dwóch puszek sosu do mięsa dodawałam jedną, a z reszty robiłam sos na wierzch. Myślę, że warto znać ten przepis, ponieważ ze względu na swoją prostotę świetnie sprawdzi się kiedy trzeba zrobić szybko obiad. Poza tym znalazłam kolejny sposób aby dzieciaki nie grymasiły przy stole 🙂 !

Spaghetti bolognese

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub drobiowego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • ser żółty lub parmezan do posypania
  • makaron spaghetti
  • oliwa z oliwek

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Zaczynamy od obrania cebuli i marchewki. Następnie cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy troszkę oliwy z oliwek i kiedy się nagrzeje wrzucamy posiekaną cebulę, lekko ją szklimy i dorzucamy mięso mielone i marchewkę. Podczas smażenia rozdrabniamy dobrze mięso ( by później w sosie były drobne kawałeczki mięsa, a nie pulpeciki 🙂 ). Kiedy mięso zacznie się lekko rumienić i całe płyny wyparują, dolewamy pomidory z puszek i dokładnie mieszamy. Następnie ścieramy i dorzucamy czosnek. Doprawiamy suszoną bazylią, solą oraz pieprzem i dusimy, aż sos stanie się gęsty. Wyłączamy kuchenkę. Dorzucamy ugotowany makaron i dobrze mieszamy. Danie podajemy posypane startym serem i porwaną świeżą bazylią.

Smacznego !