Spaghetti z pesto, szynką i fasolką szparagową

Przepis powstał z przypadku. Tak się złożyło, iż w lodówce znajdowało się kilka kubeczków świeżego pesto w które najczęściej zaopatruję się w Lidlu ( polecam świeże z plastikowego kubeczka ). Lubię je między innymi dlatego, że nie jest bardzo agresywne w smaku. Ale jeżeli ktoś przepada za intensywnym smakiem bazylii to może wykorzystać ulubione lub zrobić je samemu. Wystarczyło kilka dodatków i powstała pyszna pasta.

Smacznego !

Spaghetti z pesto, szynką i fasolką szparagową

Składniki ( dla 4 osób ):

  • 20 dkg szynki gotowanej w plasterkach
  • 30 dkg fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej
  • 1,5 – 2 kubeczków pesto świeżego z Lidla ( ok. 135 – 180 g ) *
  • 2 czubate łyżki śmietany
  • 2 duże ząbki czosnku
  • po 10 oliwek zielonych i czarnych
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta płatków chilli
  • ok. 15 dkg parmezanu lub sera żółtego do posypania ( opcjonalnie )
  • makaron spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Spaghetti z pesto, szynką i fasolką szparagową

Zaczynamy od przygotowania fasolki. Jeżeli używamy mrożonej to polecam kupienie tej krojonej. Jeżeli świeżej to dokładnie ją oczyszczamy i odcinamy końcówkę z łodyżką. Następnie kroimy na około 4 cm kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Nagrzewamy patelnię z oliwą i przesmażamy szynkę aż będzie lekko złota. Dodajemy ugotowaną fasolkę. Mieszamy. Następnie wlewamy pesto, śmietanę i ścieramy czosnek. Dokładnie mieszamy. Dorzucamy oliwki pokrojone w plasterki. Doprawiamy pieprzem i płatkami chilli ewentualnie solą ( należy uważać gdyż pesto jest słone ). Dodajemy ugotowany al dente makaron i dokładnie mieszamy. Danie podajemy posypane parmezanem lub serem żółtym ale nie jest to konieczne.

* jeżeli dodajemy inne pesto należy zwrócić uwagę by było ono dość rzadkie, jeżeli nie jest dolejmy do niego trochę oliwy lub dodajmy więcej śmietany by sos nie wyszedł za ” suchy ” i dobrze oblepił makaron