Colesław, szaszłyki z kurczaka i purre ziemniaczano – marchewkowe – to połączenie zachwyciło domowników podczas wczorajszego obiadu. Szczególnie zasmakowała wszystkim sałatka colesław znana wszystkim z sieciowych restauracji. Przyrządzona w domu absolutnie przewyższa smakiem kupne. Mnie za pierwszym razem idealnie udało się opracować przepis. Nie warto kupować gotowca, ponieważ przyrządzenie tej surówki jest niedrogie i bardzo proste. Idealnym dopełnieniem obiadu były szaszłyki w jogurtowej marynacie z pietruszką oraz pokazywane już na blogu purre z ziemniaków i marchewki z dodatkiem pieczonego czosnku.

 

Colesław, szaszłyki z kurczaka i purre

 

 

Składniki:

SZASZŁYKI Z KURCZAKA

  •  2 duże filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • mały pęczek natki pietruszki
  • szpadki do szaszłyków

SURÓWKA COLESŁAW

  • 1/2 średniej kapusty białej
  • 1 większa marchewka
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • duża szczypta pieprzu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sok z 1/2 małej cytryny

PURRE

  • z tego przepisu

Colesław, szaszłyki z kurczaka i purre

Colesław, szaszłyki z kurczaka i purre

Colesław, szaszłyki z kurczaka i purre

Colesław, szaszłyki z kurczaka i purre

Colesław, szaszłyki z kurczaka i purre

Colesław, szaszłyki z kurczaka i purre

Colesław, szaszłyki z kurczaka i purre

Colesław, szaszłyki z kurczaka i purre

Najpierw należy zająć się sałatką colesław, bo musi ona odstać przynajmniej 1,5 h. Można ją nawet przygotować dzień wcześniej.

 

 

W malakserze z końcówką do plasterków, ustawioną tak aby kroiła bardzo cieniutko, szatkujemy kapustę. Można to zrobić nożem ale musimy postarać się aby kapusta była bardzo cieniutko posiekana, żeby nie była za twarda. Następnie do kapusty dodajemy startą na tarce o małych oczkach marchewkę oraz drobno posiekaną cebulę. W małej miseczce przygotowujemy sos z cukru pudru, soli, pieprzu, jogurtu, majonezu, octu winnego i soku z cytryny. Dokładnie go mieszamy i zalewamy warzywa, mieszamy tak aby sos pokrył sałatkę. Jeżeli wyda Wam się, że sosu jest za mało, można dodać jeszcze jogurtu lub majonezu. Zakrywamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.

 

Jeżeli posiadamy drewniane szpadki do szaszłyków, należy je namoczyć w ciepłej wodzie aby się nie spaliły. Fileta z kurczaka kroimy w długie paseczki. W misce która pomieści kurczaka przyrządzamy marynatę z jogurtu, musztardy, posiekanego czosnku, oliwy, soli i pieprzu. Mieszamy aby składniki się połączyły, wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy aby marynata pokryła każdy kawałek kurczaka. Przykrywamy naczynie folią i odstawiamy do lodówki na około 20 min.

 

W międzyczasie przygotowujemy purre – przepis znajdziecie tutaj.

Wracamy do szaszłyków. Wyciągamy mięso z lodówki. Rozkładamy kawałki kurczaka na płasko i z jednej strony posypujemy natką pietruszki. Zwijamy w roladki i nabijamy na szpadki lub nabijamy paseczki tak aby na patyczku powstała fala ( mam nadzieję, że wiecie co mam na myśli haha 😀 ). Układamy szaszłyki na ruszcie w piekarniku lub tak jak ja ” zawieszamy ” na naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180 stopniach C mniej więcej 20 minut.

 

Sposób podania: na środku talerza układamy kopczyk z purre, na nim układamy po dwa szaszłyki, w osobnej miseczce podajemy surówkę colesław :-). Pycha !

 

Smacznego !