Szpinak idealny ! Dlaczego ? Kiedyś go nie lubiłam, aż do czasu kiedy dawno temu zrobił mi go na obiad Krzyś. Od tego czasu tylko i wyłącznie w tej wersji najbardziej mi smakuje ;-). Ja przepis doszlifowałam i teraz robię go sama. Poza tym udało się przekonać kolejną osobę, która szpinaku nie lubiła – mojego brata. A to naprawdę wielkie wyzwanie ! Tak przygotowanym szpinakiem można faszerować schab lub kłaść go na usmażonym, panierowanym filecie z kurczaka – i taka wersja należy do moich ulubionych. Sprawdzicie ? 😉

 

Tabliczka

Szpinak idealny ! - z czym go jeść :-)

 

Składniki:

 

    •  500 g mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego ), można użyć świeżego, posiekanego, ja akurat nie miałam 
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki ( 1/2 kostki bulionowej rozmieszanej z 1/2 szklanki wrzątku )
    • 90 g sera feta
    • około 10 listków bazylii
    • porównywalna ilość w stosunku do bazylii listków pietruszki
    • 1 łyżka śmietany
    • pieprz, ewentualnie sól

 

Idealne nadzienie

Składniki

Składniki

Szpinak idealny ! - z czym go jeść :-)

Szpinak idealny ! - z czym go jeść :-)

Szpinak idealny ! - z czym go jeść :-)

 

Większą patelnię umieszczamy na dużym ogniu, wsypujemy szpinak ( zamrożony ) – czekamy, aż się rozmrozi i woda odparuje. Kiedy to się stanie wlewamy bulion i zmniejszamy ogień. Ponownie odrobinę odparowujemy. W międzyczasie siekamy zioła – pietruszkę i bazylię, ścieramy czosnek na tarce o drobnych oczkach i dodajemy wszystko do szpinaku. Bezpośrednio na patelnię ścieramy na tarce fetę i dodajemy 1 płaską łyżkę śmietany. Dokładnie mieszamy aby ser połączył się ze szpinakiem. Doprawiamy pieprzem i jeżeli potrzeba to solą. Dusimy aż zgęstnieje do odpowiadającej nam konsystencji.

 

Zastosowanie mojego szpinaku :

 

  1. Do faszerowania schabu wieprzowego – należy wtedy naciąć w środku mięsa dziurę i nadziewać szpinakiem ( podobnie jak śliwkami ).
  2. Można również panierować i smażyć filety z kurczaka, następnie na gotowych już kotlecikach układać kopczyk szpinaku.
  3. Doskonale nadaje się również do naleśników. Na naleśnikach rozsmarowujemy szpinak, zwijamy w ruloniki, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem żółtym i zapiekamy. 
  4. Nadaje się również jako nadzienie pierogów.
  5. Można go również połączyć z makaronem – dodać posiekane pomidory suszone i posypać parmezanem.

 

Smacznego !