Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem, boczkiem i porem jest idealnym jesiennym obiadem. Po pierwsze szybko się ją przygotowuje. Po drugie jest bardzo smaczna. Uwielbiam zapiekanki, niestety nie są zbyt fotogeniczne, z tego powodu nie lubię ich fotografować. Nadrabiają za to smakiem. Może nie jest to dietetyczne danie ale od czasu do czasu każdy może sobie na takie pozwolić ;-).

 

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Składniki:

 

    • ok. 1 kg ziemniaków
    • 250 g boczku surowego wędzonego ( może być więcej )
    • 1 średnia cebula
    • 1 duży brokuł, najlepiej świeży
    • 2 pory ( tylko białe części, ja dałam jednego ze względu na to, że był ogromny )
    • 5 ząbków czosnku
    • 250 ml śmietany kremówki 30 %
    • 3 jajka
    • ok. 200 g sera żółtego
    • 2 łyżeczki masła
    • sól, pieprz, słodka papryka, chilli w płatkach
    • 2 łyżki posiekanej pietruszki

 

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

 

Ziemniaki obieramy i zalewamy zimną wodą, dodajemy sól. Gotujemy aż będą lekko twarde. Odcedzamy i studzimy. Kroimy w talarki.

 

W tym czasie kroimy boczek w drobną kosteczkę i smażymy na rumiano. Zagotowujemy wodę w dość dużym garnku, solimy i dodajemy podzielonego na różyczki brokuła. Gotujemy, aż łodyżki lekko zmiękną ( uważajmy aby nie rozgotować ). Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby przerwać gotowanie.

 

Pora i cebulę, kroimy w pół talarki, a czosnek siekamy. Wrzucamy wszystko na rozgrzaną patelnię z dodatkiem około 2 łyżek oliwy i 1 łyżeczki masła. Smażymy, aż por zmięknie i się zeszkli. Na koniec wyłączamy ogień, wsypujemy usmażony boczek i mieszamy. Odstawiamy.

 

Śmietankę przelewamy do miski, dodajemy jajka, dużą szczyptę: soli, pieprzu, papryki słodkiej i chilli oraz pietruszkę. Dokładnie mieszamy.

 

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżeczką masła.

 

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 1/3 ziemniaków. Na ziemniaki wykładamy 1/2 ugotowanego brokuła oraz połowę porcji pora z cebulą i boczkiem. Posypujemy 1/2 startego sera. Na to wykładamy drugą część ziemniaków, resztę brokuła oraz pora z cebulą i boczkiem, oraz ponownie resztę ziemniaków. Następnie zalewamy wszystko mieszanką śmietanki, jajek i przypraw oraz posypujemy resztą sera.

 

Umieszczamy zapiekankę w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, na około 30 min, aż ser się zrumieni. Wtedy ziemniaki i brokuł, które były ugotowane al dente zdążą się dogotować. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby się tak nie rozpadała i podajemy.

 

Smacznego !