Dzisiaj na obiad zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem oraz kompot z truskawek. Lubię zapiekanki wszelkiego rodzaju. Są mało czasochłonne ( moją robi się bardzo szybko ze względu na to, że używam ugotowanych wcześniej ziemniaków i resztę składników obsmażam ). Przygotowuje się różne składniki, układa w naczyniu i zapieka. Można wykorzystać wiele różnych produktów, które mamy w lodówce. Czy to z makaronem, czy z ziemniakami – zawsze się udają i są doskonałą propozycją na obiad lub ciepłą kolację.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

 

Składniki:

ZAPIEKANKA

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g boczku
  • 1 młoda cebulka ze szczypiorem
  • 1 por
  • 5 większych pieczarek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego
  • 300 ml śmietany
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, papryka słodka, chilli
  • oliwa z oliwek

KOMPOT Z TRUSKAWEK

  • 500 g truskawek
  • 2 l wody
  • cukier do smaku

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zaczynamy od kompotu truskawkowego, który najlepiej zrobić wcześniej żeby zdążyć go schłodzić. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy owoce i podgrzewamy, następnie dorzucamy cukier ( ilość zależna od słodyczy owoców i preferencji ). Zagotowujemy. Kiedy zawrze czekamy aż truskawki zrobią się miękkie ( stanie się to bardzo szybko, po jakichś 5 minutach ), wyłączamy gaz. Kiedy ostygnie, wkładamy do lodówki.

 

Piersi z kurczaka, umyte i osuszone kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i chilli. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na drugą patelnię, czekamy aż wytopi się z niego tłuszcz. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Pora i  pieczarki kroimy w półtalarki, cebulkę w piórka razem ze szczypiorem. Gdy boczek się wytopi wrzucamy do niego masło i warzywa ( oprócz szczypioru ), obsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i startym ząbkiem czosnku. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Śmietanę przelewamy do miseczki, dodajemy do niej zioła prowansalskie i starty ząbek czosnku, dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki ( nie za cienkie żeby się nie rozpadały ). Kiedy kurczak i warzywa z boczkiem są gotowe możemy układać zapiekankę w naczyniu żaroodpornym. Na dnie wykładamy 1/3 ziemniaków , tak żeby przykryć całe dno, następnie wykładamy połowę farszu warzywnego z boczkiem i połowę kurczaka, polewamy śmietaną z ziołami i czosnkiem. I znowu ziemniaki, farsz, kurczak i śmietana. Na wierzch układamy ostatnią część ziemniaków i posypujemy starym serem. Zapiekamy w 180 stopniach C, aż ser się zrumieni. Wykładamy na talerz, polewamy zwykłą śmietaną i posypujemy szczypiorem. Kompot rozlewamy do szklanek i dorzucamy parę kostek lodu.

 

A na deser  🙂 …

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Smacznego !