Zupa cebulowa z boczkiem i makaronem

Zupa cebulowa z boczkiem i makaronem znowu z książki Gino D’Acampo ” Włoskie dania makaronowe”. Zamiast boczku Gino użył pancetty ale w moim mieście jest nieosiągalna więc użyłam surowego boczku. Z tą książką jest tak, że nie ważne w którym miejscu ją otworzę, zawsze znajdę coś ciekawego. Dodatkowo jestem wielką fanką kuchni włoskiej. Uwielbiam makarony, mogłabym je jeść na okrągło.

 

Podawałam już kiedyś przepis na zupę cebulową, która moim zdaniem może być podana nawet na eleganckim obiedzie. W przeciwieństwie do tej – rustykalnej i domowej, sycącej i rozgrzewającej, posmakuje nawet tym, którzy za cebulową nie przepadają. Wczoraj każdy zjadł po dużym talerzu tej pysznej zupy i nie miał miejsca na drugie danie ;-). Serdecznie polecam !

 

Zupa cebulowa z boczkiem i makaronem wg. Gino D'Acampo

 

Składniki:

    • 150 g pancetty ( ja użyłam surowego boczku )
    • kilka łyżek oliwy extra virgin
    • 700 g białej cebuli
    • około 1,5 l bulionu z kurczaka ( Gino podaje aby przyrządzić go z kostek rosołowych dobrej jakości, ja jednak ugotowałam rosół na skrzydełkach z kurczaka )
    • 1 puszka ( 400 g ) krojonych pomidorów
    • 200 g makaronu muszelki małe ( ja użyłam 150 g makaronu w kształcie kolanek, bo taki akurat miałam, ważne aby był drobny )
    • kilka świeżych listków bazylii
    • około 4 łyżki świeżo startego parmezanu ( ja użyłam Grana Padano )
    • sól, pieprz do smaku
    • bagietka

 

Zupa cebulowa z boczkiem i makaronem wg. Gino D'Acampo

Zupa cebulowa z boczkiem i makaronem wg. Gino D'Acampo

Zupa cebulowa z boczkiem i makaronem wg. Gino D'Acampo

Zupa cebulowa z boczkiem i makaronem wg. Gino D'Acampo

Zupa cebulowa z boczkiem i makaronem wg. Gino D'Acampo

Zupa cebulowa z boczkiem i makaronem wg. Gino D'Acampo

 

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, boczek w kosteczkę. W większym garnku rozgrzewamy około 3 łyżki oliwy i wrzucamy boczek, czekamy, aż się zrumieni. Kiedy to się stanie wrzucamy pokrojoną cebulę. Mieszamy dokładnie. Smażymy, aż cebula nabierze złocistego koloru i zmięknie.

 

Kiedy cebula jest złocista dolewamy bulion i krojone pomidory. Przyprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut, co pewien czas mieszając.

 

Ważna rada, można wrzucić makaron do gotującej się zupy ale niestety makaron bardzo szybko pęcznieje. Lepiej jest ugotować makaron osobno i podawać do każdej porcji. Wtedy będzie ładnie wyglądał i nie wsiąknie całego płynu. Ja niestety wrzuciłam do zupy i jak się później okazało mamy makaron z zupą, a nie zupę z makaronem. Cóż, zdarza się najlepszym. Dorobiłam więcej zupy i jest ok ;-).

 

Na około 10 min przed końcem gotowania wrzucamy bagietkę do nagrzanego piekarnika i czekamy, aż się podgrzeje.

 

Zdejmujemy garnek z ognia i wrzucamy podarte listki bazylii. Każdą porcję podajemy posypaną tartym serem i świeżymi listkami bazylii oraz z gorącym, chrupiącym pieczywem.

 

Smacznego !