Zupa cebulowa kojarzy się z jesienią, jest dobra na rozgrzewkę po deszczowych i zimnych dniach. Pomimo tego, że lato tuż za pasem pogoda robi nam psikusa i zamiast upragnionego słońca, ciągle pada deszcz. Ja nie ograniczam się do przyrządzania tej zupy tylko jesienią, gdyż bardzo ją lubię. Poza smakiem ma ona inne zalety, można ją na pewno zaliczyć do dań za grosik. Mimo tego jest bardzo elegancką zupą, którą można podać na uroczystym obiedzie. Wszyscy chyba znamy francuską zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim. Moja wersja nie jest tak wykwintnie podana ale bardzo smaczna, a to chyba najważniejsze. Przyrządzam do niej chrupiące grzanki z serem. Byłam wielce zdziwiona kiedy 11-sto letni syn mojego brata zajadał się tą zupą i nie grymasił, że pływa cebula. Jest łagodna w smaku gdyż ostrość cebuli znika wraz z duszeniem, zyskuje natomiast słodycz wydobytą z cebuli. Nie blenduję jej na gładko gdyż cebula pokrojona w cieniutkie piórka, po duszeniu i gotowaniu rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania przepisu 😉 !

Zupa cebulowa z grzankami

 

Zupa cebulowa z grzankami

Składniki:

NA BULION

  • porcja rosołowa z kury
  • kawałek porcji na rosół z mięsa wołowego
  • 2 litry wody
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego selera
  • 2 liście pora
  • mała cebula opieczona nad palnikiem
  • bulionetka wołowa Knorr
  • 1/2 kostki rosołowej drobiowej

NA ZUPĘ

  • 4 duże cebule
  • 100 g masła
  • łyżka mąki
  • ząbek czosnku
  • listek laurowy
  • kilka gałązek tymianku ( może być też suszony )
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • kwaśna śmietana

NA GRZANKI

  • bagietka pszenna
  • starty ser żółty

Zupa cebulowa z grzankami

Zaczynamy od ugotowania bulionu. Do garnka wlewamy 2 l zimnej wody oraz porcje na rosół z kury i wołową. Zagotowujemy na wolnym ogniu. Zbieramy szumowinę, wrzucamy warzywa i lekko solimy. Gotujemy wszystko na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą ugotowane. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa – nie będą nam już potrzebne.

Kiedy rosół jest gotowy, możemy zająć się cebulą. Kroimy ją w cieniutkie piórka. W dużym garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę oraz starty ząbek czosnku. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Gdy to nastąpi dodajemy posiekany tymianek, cukier, listek laurowy i oprószamy wszystko łyżką mąki. Dokładnie mieszamy żeby mąka oblepiła cebulę, następnie wlewamy wino i mieszając dusimy około 2 min. Wlewamy wywar, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez około 30 – 45 minut, można dłużej.

W tym czasie, przygotowujemy grzanki. Kroimy bagietkę ukośnie w kromeczki, kładziemy na blaszce i posypujemy startym serem. Opiekamy w piekarniku, aż będą chrupkie i złociste ( najlepiej kiedy ser na grzankach również stanie się chrupiący, jego smak bardzo podkreśla smak zupy ).

Zupę wylewamy na talerz i dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany. Do tego podajemy osobno chrupiące grzanki.

Zupa cebulowa z grzankami

Zupa cebulowa z grzankami

Smacznego !