Zupa czosnkowa z grzankami na pierwsze dni jesieni ? Idealnie. Nie ma nic lepszego niż po powrocie do domu rozgrzać się kubkiem tej pysznej zupy. Wiele razy kusił mnie przepis na tą zupę i w końcu udało mi się ją zrobić. Zupa nie jest zbyt gęsta, następnym razem jak będę ją robić dodam 2 ziemniaki aby była bardziej kremowa, dlatego obowiązkowe są do niej grzanki do przegryzania. Zupa oczywiście jest w smaku czosnkowa ale poprzez dodanie w większości pieczonego czosnku zyskuje słodycz i delikatniejszy smak.

 

Zupa czosnkowa z grzankami

Zupa czosnkowa z grzankami

 

 

Składniki:

  • 3 większe główki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 1/2 łyżki świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 700 ml bulionu warzywnego ( z tego przepisu ) lub drobiowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina dojrzałego sera cheddar
  • sól, pieprz
  • bułka na grzanki

Zupa czosnkowa z grzankami

Zupa czosnkowa z grzankami

Zupa czosnkowa z grzankami

Zupa czosnkowa z grzankami

Zupa czosnkowa z grzankami

Zupa czosnkowa z grzankami

Zupa czosnkowa z grzankami

Zupa czosnkowa z grzankami

Na początek należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Małe naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową ( należy uciąć jej na tyle dużo aby móc szczelnie zawinąć czosnek, oszczędzi nam to również szorowania naczynia ) i wrzucamy ząbki czosnku z 2 główek ( jeżeli ząbki są duże – mój jeden odpowiadał trzem normalnym ząbkom 🙂 -należy je przekroić na pół, będą się szybciej piekły ), zawijamy folią. Pieczemy, aż ząbki czosnku staną się miękkie jak masło, wtedy wyciągamy je z piekarnika i troszkę studzimy, by móc je obrać.

 

W średnim garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Cebulę i ząbki z 1 główki czosnku kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy, aż zmiękną, uważajmy aby nie zrumienić czosnku. Następnie dodajemy tymianek i obrany pieczony czosnek. Dokładnie mieszamy i przesmażamy około 1 minutę.

 

Zalewamy wszystko bulionem ( u mnie warzywnym ), gotujemy aż czosnek zmięknie. Można dodać pokrojone 2 ziemniaki aby zupa była bardziej gęsta, kremowa i treściwa.

 

W międzyczasie kroimy bułkę na kromeczki, które następnie przekrawamy na pół i podpiekamy na patelni grillowej, aż staną się chrupiące.

 

Kiedy czosnek i ziemniaki staną się miękkie, miksujemy zupę blenderem na gładki krem. Następnie dodajemy 3 łyżki śmietany, którą uprzednio należy rozmieszać z gorącą zupą oraz sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Rozlewamy do miseczek lub kubków posypujemy serem cheddar, podajemy z grzankami.

 

Smacznego !