Zupa krem z dyni, którą przyrządziłam na dzisiejszy obiad zachwyciła mnie nie tylko dlatego, że przygotowuje się ją bardzo szybko i łatwo ale również dlatego, że jest przepyszna. Lekko słodka, kremowa i bardzo optymistyczna, przez wzgląd na swój pomarańczowy kolor. Przepis wymyśliłam sama, zainspirowana kilkoma znalezionymi w książkach. Uważam, że jest w sam raz słodka, lekko pikantna, a boczek, prażone pestki i grzanki czosnkowo – ziołowe doskonale uzupełniają jej smak. Nie mam za dużo doświadczenia z dynią, jak dotąd robiłam tylko gnocchi z jej dodatkiem ( przepis! ) ale koniecznie muszę to nadrobić. Dynia przez swój oryginalny smak i słodycz może być składnikiem dań zarówno wytrawnych jak i słodkich. Na pewno jeszcze się spotkamy w kuchni 😉 !

 

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

 

Składniki:

  • 800 g dyni ( u mnie piżmowa )
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe cebule
  • kawałek korzenia selera
  • 1 l bulionu drobiowego ( najlepiej domowego )
  • 1 duża kostka serka topionego z szynką
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 2 krople tabasco
  • sól, pieprz

DODATKOWO:

    • 150 g boczku surowego
    • garstka pestek słonecznika
    • bagietka
    • 2 łyżki masła wymieszane ze startym ząbkiem czosnku i dużą szczyptą ziół prowansalskich

 

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

 

Dynię obieramy i pozbywamy się pestek, kroimy w kostkę. Marchew, selera i cebulę również kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła z odrobiną oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i czosnek, i czekamy aż się zeszklą. Następnie dodajemy selera i marchewkę przesmażamy około 2 minuty. Wrzucamy dynię i zalewamy wszystko bulionem drobiowym. Gotujemy na małym ogniu.

 

W międzyczasie na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Boczek kroimy w słupki i rumienimy na drugiej patelni. Bagietkę kroimy na kromeczki i z jednej strony smarujemy masłem z czosnkiem i ziołami. Zapiekamy, aż staną się rumiane.

 

Kiedy warzywa zmiękną zanurzamy w garnku sitko na którym kładziemy serek topiony. Czekamy chwileczkę, aż się zagrzeje i przecieramy. Następnie całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i tabasco.

 

Zupę podajemy posypaną ziarnami słonecznika i boczkiem, z grzankami czosnkowo – ziołowymi.

 

Smacznego !