Ta zupa krem z marchewki i pieczonej papryki, podana z grzankami czosnkowymi robi prawdziwą furorę zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Toczy się wręcz bitwa, kto zje ostatnią porcję, która została w garnku :-). Być może zupy krem kojarzą się Wam z papkami dla niemowląt ale ja je uwielbiam, ponieważ wszystkie smaki są doskonale połączone. Poza tym ten uroczy pomarańczowy kolor sprawia, że humor od razu się poprawia, co jest bardzo przydatne w ostatnim czasie kiedy pogoda nas nie rozpieszcza. Do tego smakowite chrupiące grzanki czosnkowo – ziołowe własnej roboty, czego chcieć więcej ? 🙂 Zapraszam !

Zupa krem z marchewki i pieczonej papryki

Składniki ( na 4 – 5 porcji ):

ZUPA

  • 60 dkg marchewki ( waga już po obraniu )
  • 2 czerwone papryki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l bulionu z kostek drobiowych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • mały kubeczek kwaśnej śmietany

GRZANKI

  • 2 małe bagietki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Zupa krem z marchewki i pieczonej papryki

Zupa krem z marchewki i pieczonej papryki

Zupa krem z marchewki i pieczonej papryki

Zaczynamy od umycia, osuszenia i oczyszczenia papryki. Następnie blaszkę do pieczenia wykładamy papierem ( oszczędzi nam to jej czyszczenia, dość uciążliwego kiedy sok z papryki się przypali ) i układamy ćwiartki papryki, skórą do góry. Piekarnik nagrzewamy do maximum i włączamy funkcję grilla. Wkładamy papryki. Czekamy, aż na skórce pojawią się czarne plamki, wtedy wyciągamy strąki z piekarnika i przekładamy na talerz, wkładamy do worka foliowego i dokładnie zakręcamy ( skórka będzie łatwiej schodzić ), odkładamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę.

Bagietki kroimy w kostkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W małej miseczce łączymy oliwę, czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Mieszamy i polewamy pokrojoną bułkę. Wkładamy do piekarnika, czekamy aż się zrumienią i staną się chrupkie.

Obraną i umytą marchewkę kroimy w cienkie pół talarki ( dzięki czemu szybciej się ugotuje ). Cebulę kroimy w piórka. Odkładamy na bok. Na średnim ogniu stawiamy garnek w którym będziemy gotować zupę i wrzucamy do niego łyżkę masła. Kiedy się rozpuści dokładamy cebulę i delikatnie ją przesmażamy. Kiedy się zeszkli wrzucamy marchewkę i zalewamy gorącym bulionem. Czekamy, aż się zagotuje. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w dużą kostkę. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy ziemniaki i paprykę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, następnie blendujemy na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i posypujemy grzankami.

Smacznego !