Zupa krem z porów

Dzisiaj na obiad – zupa krem z porów, pyszna i sycąca. Uwielbiam takie zupy, gęste i aromatyczne. Kiedy przyrządzam zupę krem zawsze jako dodatek robię domowe grzanki. Do tej świetnie pasują ziołowe. Zupa krem zawsze wygląda elegancko i można ją podać również na uroczysty obiad. Polecam ! Nam bardzo przypadała do gustu 🙂

Zupa krem z porów

Składniki:

ZUPA

  • 500 g porów, tylko białych i jasnozielonych części
  • mała cebula
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu drobiowego
  • mała kostka serka topionego np. emmentaler lub cheddar
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub duża szczypta suszonego
  • sól, pieprz

GRZANKI

  • 3 bułeczki najlepiej ciabatta
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • oliwa do skropienia

Zupa krem z porów

Zupa krem z porów

Zupa krem z porów

Zupa krem z porów

Zupa krem z porów

Pora przecinamy wzdłuż i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy w pół talarki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku w którym będziemy gotować zupę roztapiamy 1 łyżkę masła i wrzucamy pora i cebulę.

Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiedy pory i cebula zmiękną dorzucamy resztę warzyw. Następnie zalewamy gorącym bulionem. Dorzucamy porwane gałązki tymianku ( jeśli łodyżki są twarde to wrzucamy same listki ). Gotujemy aż warzywa będą miękkie.

W międzyczasie kroimy bułki w kosteczkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy dokładnie oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla i pieczemy, aż staną się złociste i chrupkie.

Do miseczki przekładamy serek topiony i dolewamy 2 łyżki wazowe zupy ( samego płynu bez warzyw ), trzepaczką ubijamy, aż serek się roztopi. Dolewamy do zupy i mieszamy.

Następnie blendujemy zupę na gładko i doprawiamy solą i pieprzem.

Wykładamy zupę na talerze i w osobnej miseczce podajemy grzanki. Można przyozdobić zupę kleksem kwaśnej śmietany.

Smacznego !