Zupa makaronowa z ziemniakami, boczkiem i porem

Zupa makaronowa z ziemniakami boczkiem i porem według Gino D’Acampo. Tak, tak wiem … znowu On ;-). Jak już wspomniałam we wcześniejszych postach z Jego przepisami, obojętnie na której stronie otworzę Jego książkę, zawsze znajdę coś co koniecznie muszę wypróbować. Jest wielką fanką kuchni włoskiej, co w tym wypadku nie ułatwia mi sprawy ;-). Na makaron zawsze mam ochotę ! Dzisiaj nieco inaczej, bo makaron będzie w zupie. Jak sam Gino pisze, połączenie ziemniaków i makaronu może wydać się dziwne, i mało spotykane ale wszystko naprawdę do siebie pasuje ! Poza tym dzięki temu zupa staje się bardziej sycąca i pokrzepiająca, wprost idealna na nadchodzącą zimę. Zapraszam !

 

Zupa makaronowa z ziemniakami, boczkiem i porem

Zupa makaronowa z ziemniakami, boczkiem i porem

 

Składniki:

  • Kilka łyżek oliwy
  • 1 duży por, dokładnie umyty
  • 250 g pancetty ( ja użyłam boczku surowego, wędzonego )
  • 1 duża marchew
  • 400 g ziemniaków ( mniej więcej 5 średniej wielkości ziemniaków )
  • 1,5 l wywaru warzywnego z 3 kostek dobrej jakości ( ja użyłam rosołu ugotowanego na skrzydełkach z kurczaka z dodatkiem warzyw )
  • 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki ( ja użyłam 6 łyżek )
  • 200 g makaronu farfalline ( ja użyłam drobnych kolanek )
  • 60 g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

 

Zupa makaronowa z ziemniakami, boczkiem i porem

Zupa makaronowa z ziemniakami, boczkiem i porem

Zupa makaronowa z ziemniakami, boczkiem i porem

Zupa makaronowa z ziemniakami, boczkiem i porem

Zupa makaronowa z ziemniakami, boczkiem i porem

Zupa makaronowa z ziemniakami, boczkiem i porem

 

Pokrojony w drobną kostkę boczek, dodajemy do rozgrzanego garnka z dodatkiem oliwy z oliwek . Smażymy, aż się zrumieni. W międzyczasie drobno kroimy pora i wrzucamy do boczku. Następnie obraną marchewkę kroimy w małą kostkę, a ziemniaki w nieco większą ( mniej więcej 1 cm ). Wrzucamy do pora i boczku. Dokładnie mieszamy i smażymy około 2 minuty.

 

Dolewamy wywar, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy 6 łyżek pomidorów z puszki oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około 5 minut.

 

W małym garnku gotujemy wodę z solą, wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente. Można ugotować go w zupie ale bardzo, bardzo pęcznieje i jeżeli nie zamierzcie zjeść zupy w całości od razu, tylko przechować na następny dzień nie polecam.

 

Kiedy makaron jest gotowy, można podawać. Każdą porcję posypujemy startym parmezanem. Gino pisze, że można dodać jeszcze ciepłe, chrupiące pieczywo.

 

Smacznego !