Coraz więcej osób decyduje się na otwarcie niewielkich barów, kawiarni, food trucków oraz innych lokali gastronomicznych, które można określić jako „mała gastronomia”. Wyposażenie, czyli urządzenia, akcesoria, meble i gadżety kuchenne do tego typu punktów, muszą być bardzo dokładnie przemyślane, gdyż ze względu na ograniczoną przestrzeń mamy do wykorzystania znacznie mniej miejsca. Nie zmienia to jednak faktu, że aby lokal gastronomiczny mógł funkcjonować prawidłowo, konieczne jest zainwestowanie w profesjonalne sprzęty, które ułatwią codzienną pracę.
W tym artykule skupimy się na wyposażeniu do małej gastronomii i podpowiemy naszym czytelnikom, jakie rozwiązania warto wprowadzić w swoim lokalu. Przygotowaliśmy kilka cennych wskazówek, które ułatwią Wam planowanie i realizację zakupów, aby wybrane artykuły spełniały swoje funkcje przez wiele lat. Jeżeli jesteś zainteresowany tym tematem i chciałbyś dowiedzieć się więcej, to zachęcamy do zapoznania się z całym materiałem. Życzymy miłej lektury!
Wybierz sprawdzony sklep dla gastronomii!
Pierwszą podpowiedzą przydatną dla tych z Was, którzy dopiero planują założenie działalności i otwarcie restauracji, jest wybór miejsca, w którym będziecie dokonywać zakupów. Warto postawić na sprawdzone sklepy gastronomiczne, które w branży działają od lat i poza asortymentem oferują również inne usługi, np. doradztwo biznesowe czy produkcję mebli na wymiar.
Sklep dla gastronomii to miejsce, w którym powinniście otrzymać pomoc i wskazówki dotyczące poszczególnych elementów wyposażenia. W ciągu ostatnich kilku lat bardzo popularne stało się kupowanie sprzętów gastronomicznych online – bez konieczności wychodzenia z domu. Produkty w sklepach internetowych są przeważnie bardzo szczegółowo opisane (w tym również ze wszystkimi wymiarami, które pozwolą Wam zaprojektować przestrzeń kuchenną), co zdecydowanie ułatwia dokonanie wyboru. Dodatkowo przy większych zamówieniach jest duża szansa na otrzymanie zniżki, darmowej dostawy czy bezpłatnej porady. Jest to rozwiązanie bardzo wygodne, a w dzisiejszych czasach wręcz pożądane.
Meble ze stali nierdzewnej pod wymiar – dlaczego warto wybrać tę opcję?
Meble ze stali nierdzewnej pod wymiar są świetną alternatywą dla gotowych artykułów, gdyż w ten sposób masz możliwość dokładnie zaplanować całą przestrzeń kuchenną. Są to produkty, które umożliwiają przygotowywanie potraw, przechowywanie akcesoriów i półproduktów spożywczych czy ekspozycję dań. Dzięki zastosowaniu stali nierdzewnej, która ma właściwości antykorozyjne, meble wykonane z tego materiału bardzo łatwo utrzymać w idealnej czystości. Są to artykuły odporne na urazy mechaniczne oraz niszczące działanie czynników zewnętrznych jak m.in. woda, wysoka i niska temperatura oraz środki chemiczne.
Meble ze stali nierdzewnej pod wymiar nie absorbują zapachów i resztek żywności, spełniają normy, które dopuszczają je do bezpośredniego kontaktu z żywnością oraz są bardzo funkcjonalne. Najczęściej z tego surowca wykonuje się baseny gastronomiczne, stoły, okapy, półki i regały, szafki, wózki transportowe, wanny, zlewy i wiele innych. Jest to świetna opcja dla małej gastronomii, a wyposażenie z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników.
Profesjonalne zaopatrzenie gastronomii – Łódź i okolice
Gdzie idealnie sprawdzi się profesjonalne zaopatrzenie gastronomii? Łódź to miasto, które w 2019 roku zostało wyróżnione w Żółtym Przewodniku Gault & Millau 2019 – aż 32 restauracje, bary i inne lokale znalazły się w tym wydaniu! Gastronomia w tym miejscu w Polsce w ciągu kilku ostatnich lat znacząco się rozwinęła i w każdym miesiącu powstają nowe punkty, które zaczynają pozyskiwać klientów.
Z tego powodu nie dziwi fakt, że zapotrzebowanie na wyposażenie gastronomiczne w tym rejonie znacząco się zwiększyło. Na terenie Łodzi i okolic znajdują się hurtownie gastronomiczne, które oferują profesjonalne artykuły, ale restauratorzy mogą skorzystać również z usług sklepów internetowych i zamówić potrzebne sprzęty bezpośrednio do swojego lokalu.