Kurkuma to przyprawa, która pochodzi z Indii. Cieszy się ona rosnącą popularnością, ponieważ posiada nie tylko walory smakowe, ale również właściwości prozdrowotne.
Kilka słów o kurkumie
Kurkuma pozyskiwana jest z korzenia ostryżu. Posiada ona wyraźny smak i znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Może być ona również wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym oraz w medycynie.
Z czego wynikają prozdrowotne właściwości kurkumy?
Zawarta w kurkumie kurkumina pobudza pracę neuronów oraz skutecznie wspiera pracę mózgu. Poza tym, działa ona przeciwzapalnie. Co ciekawe, prozdrowotne działanie kurkuminy znane jest już od wieków. Roślina wykorzystywana była bowiem przez indyjskich medyków i stosowana w leczeniu chorób pasożytniczych i dotyczących układu pokarmowego. Podawana była również w celu łagodzenia dolegliwości bólowych związanych z menstruacją. W roślinie obecne są kurkuminoidy. Do tego rodzaju związków należy wspomniana kurkumina, która jest silnym przeciwutleniaczem. Należy jednak pamiętać o tym, że kurkumina jest związkiem, który cechuje się słabym wchłanianiem. Warto wiedzieć o tym, że może być ono zwielokrotnione przez równoczesne spożywanie piperyny. Piperyna wspomaga wydzielanie soków trawiennych oraz sprawia, że proces trawienny przebiega bardziej efektywnie, a związki odżywcze wchłaniane są w większym stopniu.
W jaki sposób powinno się spożywać kurkumę?
Kurkuma to przyprawa, która z powodzeniem może być dodawana do wielu przypraw. 100 g proszku przygotowanego z kurkumy dostarcza około 400 kcal, zaś szczypta jedynie około 20 kcal. Poza tym, 100 g kurkumy zawiera 8 g białka, 65 g węglowodanów oraz 10 g tłuszczu. Warto podkreślić, że w niniejszej ilości produktu znajduje się niemal 30 g błonnika.
Czy warto spożywać kurkumę?
Czy kurkuma jest zdrowa? Zdecydowanie tak. Jest ona bowiem bogata w witaminy oraz składniki mineralne. Wśród dobroczynnych związków występujących w roślinie wymienić można między innymi: witaminy z grupy B, w tym tiaminę, ryboflawinę, niacynę, a także kwas foliowy oraz witaminę B6, E i K. W skład kurkumy wchodzą również inne cenne składniki, takie jak choćby magnez, potas, sód, wapń, żelazo oraz cynk. Kurkuma bogata jest również w olejki eteryczne, takie jak: ar-turmeron, α-turmeron, β-turmeron, β-caryophyllen, eucaliptol oraz α-phellanderen. Spożywanie kurkumy zalecane jest w przypadku udarów oraz choroby Alzheimera. Poza tym, może być ona stosowana w ramach profilaktyki nowotworów skóry, jamy ustnej, płuc, głowy, trzustki, przełyku, wątroby, jelita, prostaty oraz szyjki macicy. Kurkuma powinna być również spożywana przez osoby borykające się z zaburzeniami osobowości i depresją oraz dolegliwościami trawiennymi.