icookandlook.pl

blog o diecie, modzie i urodzie

Kulinaria

Jakie warzywa można mrozić – metody i ich przygotowanie

Mrożenie warzyw to dobry sposób na zatrzymanie smaków lata i możliwość powrotu do nich zimą. Zaletą mrożenia warzyw jest szybkie przygotowanie obiadu oraz zaoszczędzenie pieniędzy, ponieważ zakupienie warzyw w sezonie kosztuje mało w porównaniu z cenami warzyw zimą. Mrożone warzywa zachowują dużo witamin.

Jakie warzywa można mrozić?

Warzywami mrożonymi bez obróbki są:
Chrzan i pomidor, które mrozimy w całości; cukinia, por, marchew oraz korzeń pietruszki możemy mrozić bezpośrednio lub po zblanszowaniu.
Warzywami, które poddać trzeba przed mrożeniem blanszowaniu są:
bakłażan, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, groszek, bób, brukselka, kalarepa oraz grzyby; seler blanszujemy w wodzie z octem.
Blanszowanie to zanurzenie lub przelanie wrzątkiem warzyw. Ten zabieg pozwala na utrzymanie smaku, koloru oraz na szybsze przygotowanie posiłków z mrożonych warzyw.

Przygotowanie warzyw do mrożenia

Warzywa przed mrożeniem trzeba odpowiednio przygotować, aby zachowały swoje wartości witaminowe, kolor, smak oraz wygląd, a przede wszystkim nie były szkodliwe. Warzywa, które chcemy mrozić trzeba dokładnie obejrzeć. Do mrożenia nie nadają się obite, zepsute, spleśniałe lub zgniłe warzywa. Po wybraniu odpowiednich sztuk trzeba je umyć i wysuszyć, ponieważ mokre warzywa w zamrażalniku pokryją się niepotrzebnym lodem, który je zniszczy. Suche warzywa mrożą się równomiernie i nie przyklejają się do siebie. Poza umyciem czasem warzywa trzeba obrać.

Jak mrozić warzywa?

Małe warzywa mrozić można w całości, duże czasem trzeba pokroić w mniejsze kawałki lub nawet w kostkę lub plasterki. Dobrze obrane warzywa umożliwią oszczędzić miejsce w zamrażalniku. Innym rozwiązaniem jest przygotowanie puree z warzyw i zamrożenie go w foremkach do lodów lub pojemniczkach.

W czym mrozić warzywa?

Dobrym sposobem na mrożenie warzyw są akcesoria do pakowania żywności próżniowo. Jeśli nie posiadamy takich, wtedy należy używać specjalnych woreczków lub pojemników do mrożenia, które często są wielokrotnego użytku i można myć je w zmywarce lub pod bieżącą wodą.
Jeśli zamrozimy warzywa w temperaturze około -18 stopni, wtedy wytrzymują one i zachowują swoje właściwości przez kilka miesięcy.

Wykorzystanie i przygotowanie dań z mrożonych warzyw

Mrożone warzywa można przygotować na kilka sposobów:
– gotowanie na parze – nada warzywom dobry smak oraz teksturę;
– smażenie – warzywa można usmażyć np. w panierce;
– podanie na zimno – rozmrożone w mikrofalówce lub na parze warzywa mogą być dodane do sałatki;
– przetarte – takie warzywa można wykorzystać do zrobienia pasty warzywnej;
– pieczenie – można je piec w piekarniku bez rozmrażania, co pozwoli na zachowanie ich wartości;
– zupa – mrożone warzywa idealnie nadają się do zupy krem lub zupy klasycznej.