Makarony cieszą się w naszym kraju dużą popularnością. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Spaghetti, sałatki na bazie makaronu czy zapiekanka makaronowa, któż z nas nie skusiłby się na taki posiłek! Jednak makaron z pszenicy durum spożywany w dużych ilościach nie służy naszemu zdrowiu. Dobrą alternatywą jest makaron żytni. Jakie ma on właściwości? Dowiesz się z naszego artykułu.
Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego makaronu
Makaron żytni produkowany jest z mąki żytniej z pełnego przemiału. Oznacza to, że taki makaron poza ziarnami żyta ma w swoim składzie również inne otręby, kiełki czy też skorupki zbóż. Na pierwszy rzut oka taki makaron różni się od tego produkowanego z pszenicy durum przede wszystkim kolorem. Jednak to nie jedyna różnica. Makaron żytni jest przede wszystkim dużo zdrowszy i powinien zagościć na stałe w menu wszystkich osób, które są miłośnikami smakowitych nitek, a dbają przy tym o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Warto przekonać domowników do sięgnięcia po ten rodzaj makaronu. Możemy go wykorzystać do przyrządzenia wielu ciekawych dań: od klasycznego spaghetti po oryginalne sałatki z makaronem czy też zapiekanki.
Błonnik i inne cenne składniki
Żytni makaron jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezwykle istotny w zdrowej diecie. Podaż odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego istotnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Błonnik pomaga zapobiegać otyłości, wspomaga leczenie cukrzycy, zaparć czy też zaburzeń gospodarki lipidowej. Zwiększenie ilości błonnika pokarmowego w diecie ma też bardzo dobry wpływ na krążenie i serce. Makaron żytni jest też cennym źródłem między innymi potasu, fosforu, jodu, wapnia czy też witamin z grupy B. Ponadto błonnik pokarmowy zawiera naturalne hormony zwane fitoestrogenami, które zmniejszają ryzyko zachorowalności na nowotwory. Z uwagi na niską zawartość cukru makaron żytni polecany jest diabetykom.
Szeroka oferta makaronów żytnich
Wybór makaronów żytnich jest naprawdę duży. Znajdziemy wśród nich makarony o przeróżnych kształtach, dlatego każdy miłośnik klasycznego makaronu z pszenicy durum znajdzie swój ulubiony makaron w wersji żytniej. Świderki, rurki, nitki czy też makaron do spaghetti – bez problemu wypróbujesz te makarony w zdrowszej wersji żytniej. Taki makaron to też zupełnie nowe doznania smakowe, a tym samym nowe pomysły na pyszne i zdrowe dania. Makaron żytni ma bowiem bardziej wyrazisty, lekko ziemisty smak, który zachęca do nowych eksperymentów kulinarnych. Na rynku dostępnych jest też wiele ekologicznych makaronów żytnich.