icookandlook.pl

blog o diecie, modzie i urodzie

makaron
Dieta

Dlaczego warto spożywać makaron żytni?

Makarony cieszą się w naszym kraju dużą popularnością. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Spaghetti, sałatki na bazie makaronu czy zapiekanka makaronowa, któż z nas nie skusiłby się na taki posiłek! Jednak makaron z pszenicy durum spożywany w dużych ilościach nie służy naszemu zdrowiu. Dobrą alternatywą jest makaron żytni. Jakie ma on właściwości? Dowiesz się z naszego artykułu.

Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego makaronu

Makaron żytni produkowany jest z mąki żytniej z pełnego przemiału. Oznacza to, że taki makaron poza ziarnami żyta ma w swoim składzie również inne otręby, kiełki czy też skorupki zbóż. Na pierwszy rzut oka taki makaron różni się od tego produkowanego z pszenicy durum przede wszystkim kolorem. Jednak to nie jedyna różnica. Makaron żytni jest przede wszystkim dużo zdrowszy i powinien zagościć na stałe w menu wszystkich osób, które są miłośnikami smakowitych nitek, a dbają przy tym o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Warto przekonać domowników do sięgnięcia po ten rodzaj makaronu. Możemy go wykorzystać do przyrządzenia wielu ciekawych dań: od klasycznego spaghetti po oryginalne sałatki z makaronem czy też zapiekanki.

Błonnik i inne cenne składniki

Żytni makaron jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezwykle istotny w zdrowej diecie. Podaż odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego istotnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Błonnik pomaga zapobiegać otyłości, wspomaga leczenie cukrzycy, zaparć czy też zaburzeń gospodarki lipidowej. Zwiększenie ilości błonnika pokarmowego w diecie ma też bardzo dobry wpływ na krążenie i serce. Makaron żytni jest też cennym źródłem między innymi potasu, fosforu, jodu, wapnia czy też witamin z grupy B. Ponadto błonnik pokarmowy zawiera naturalne hormony zwane fitoestrogenami, które zmniejszają ryzyko zachorowalności na nowotwory. Z uwagi na niską zawartość cukru makaron żytni polecany jest diabetykom.

Szeroka oferta makaronów żytnich

Wybór makaronów żytnich jest naprawdę duży. Znajdziemy wśród nich makarony o przeróżnych kształtach, dlatego każdy miłośnik klasycznego makaronu z pszenicy durum znajdzie swój ulubiony makaron w wersji żytniej. Świderki, rurki, nitki czy też makaron do spaghetti – bez problemu wypróbujesz te makarony w zdrowszej wersji żytniej. Taki makaron to też zupełnie nowe doznania smakowe, a tym samym nowe pomysły na pyszne i zdrowe dania. Makaron żytni ma bowiem bardziej wyrazisty, lekko ziemisty smak, który zachęca do nowych eksperymentów kulinarnych. Na rynku dostępnych jest też wiele ekologicznych makaronów żytnich.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *