Strona główna Dieta

Tutaj jesteś

Dlaczego warto spożywać makaron żytni?

Dieta
makaron
Data publikacji: 2021-04-22 Data aktualizacji: 2025-01-30

Makarony cieszą się w naszym kraju dużą popularnością. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Spaghetti, sałatki na bazie makaronu czy zapiekanka makaronowa, któż z nas nie skusiłby się na taki posiłek! Jednak makaron z pszenicy durum spożywany w dużych ilościach nie służy naszemu zdrowiu. Dobrą alternatywą jest makaron żytni. Jakie ma on właściwości? Dowiesz się z naszego artykułu.

Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego makaronu

Makaron żytni produkowany jest z mąki żytniej z pełnego przemiału. Oznacza to, że taki makaron poza ziarnami żyta ma w swoim składzie również inne otręby, kiełki czy też skorupki zbóż. Na pierwszy rzut oka taki makaron różni się od tego produkowanego z pszenicy durum przede wszystkim kolorem. Jednak to nie jedyna różnica. Makaron żytni jest przede wszystkim dużo zdrowszy i powinien zagościć na stałe w menu wszystkich osób, które są miłośnikami smakowitych nitek, a dbają przy tym o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Warto przekonać domowników do sięgnięcia po ten rodzaj makaronu. Możemy go wykorzystać do przyrządzenia wielu ciekawych dań: od klasycznego spaghetti po oryginalne sałatki z makaronem czy też zapiekanki.

Błonnik i inne cenne składniki

Żytni makaron jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezwykle istotny w zdrowej diecie. Podaż odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego istotnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Błonnik pomaga zapobiegać otyłości, wspomaga leczenie cukrzycy, zaparć czy też zaburzeń gospodarki lipidowej. Zwiększenie ilości błonnika pokarmowego w diecie ma też bardzo dobry wpływ na krążenie i serce. Makaron żytni jest też cennym źródłem między innymi potasu, fosforu, jodu, wapnia czy też witamin z grupy B. Ponadto błonnik pokarmowy zawiera naturalne hormony zwane fitoestrogenami, które zmniejszają ryzyko zachorowalności na nowotwory. Z uwagi na niską zawartość cukru makaron żytni polecany jest diabetykom.

Szeroka oferta makaronów żytnich

Wybór makaronów żytnich jest naprawdę duży. Znajdziemy wśród nich makarony o przeróżnych kształtach, dlatego każdy miłośnik klasycznego makaronu z pszenicy durum znajdzie swój ulubiony makaron w wersji żytniej. Świderki, rurki, nitki czy też makaron do spaghetti – bez problemu wypróbujesz te makarony w zdrowszej wersji żytniej. Taki makaron to też zupełnie nowe doznania smakowe, a tym samym nowe pomysły na pyszne i zdrowe dania. Makaron żytni ma bowiem bardziej wyrazisty, lekko ziemisty smak, który zachęca do nowych eksperymentów kulinarnych. Na rynku dostępnych jest też wiele ekologicznych makaronów żytnich.

Redakcja icookandlook.pl

W redakcji icookandlook.pl z pasją odkrywamy świat domowych inspiracji i zdrowego stylu życia. Dzielimy się naszą wiedzą o diecie i wnętrzach, by każdy mógł w prosty sposób zadbać o komfort i zdrowie swojej rodziny. Razem sprawiamy, że codzienność staje się łatwiejsza!

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?