Bez wątpienia najpopularniejszym octem jest ocet jabłkowy. Wielu z nas słyszało o jego cennych właściwościach i na co dzień stosuje go w swojej kuchni. A co wiemy o occie malinowym? To właśnie on ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne powinien znaleźć się w naszych kuchniach. Ze względu na długi proces fermentacji octowej jest biologicznie aktywny, co czyni go produktem prozdrowotnym o wysokiej jakości.
Właściwości octu z malin
Ocet z malin jest znany ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Jest skutecznym antyoksydantem, który neutralizuje wolne rodniki, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne oraz hamuje utlenianie „złego”cholesterolu. Ponadto ocet malinowy ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne, a także łagodzi zmiany zapalne i reumatyczne. Może być również stosowany jako profilaktyczny środek w chorobach układu krążenia i cukrzycy.
Ocet malinowy ma również właściwości przeciwnowotworowe. Aktywuje naturalne mechanizmy obronne organizmu, a także pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i nadciśnienie. Tradycyjnie przygotowany ocet malinowy jest bogatym źródłem żywych kultur bakterii.
Co jeszcze siedzi w malinach?
Maliny zawierają witaminy C, A, E z grupy B, a także:
-
potas,
-
magnez,
-
wapń,
-
żelazo,
-
fosfor,
-
mangan,
-
cynk.
Ponadto są doskonałym źródłem cennych kwasów organicznych, pektyn oraz błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego i zapobiegającego zaparciom.
Maliny od wieków znane są ze swoich właściwości przeciwgorączkowych i przeciwbólowych. W medycynie naturalnej wykorzystywane są do zwalczania infekcji i przeziębień.
Maliny mają również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są odpowiednie dla diabetyków. Polecane są osobom, które zmagają się ze zbędnymi kilogramami.
Ocet z malin w kuchni
Warto wspomnieć, że oprócz wykazywania właściwości zdrowotnych, ocet malinowy ma również doskonały smak i może być wykorzystywany w kuchni. W połączeniu z oliwą, czosnkiem i pietruszką, nadaje się do przygotowania smacznych marynat do mięs, owoców i warzyw. Może również być używany do przygotowania sosów i sałatek.
Wybierz najlepszy ocet malinowy
Jeśli chcesz zakupić dobrej jakości ocet malinowy, zwróć uwagę na to, aby w jego składzie nie było cukru, drożdży, barwników ani konserwantów. Pamiętaj, że naturalny ocet będzie delikatnie mętny.
Chociaż ocet z malin wykazuje dobroczynne działanie dla naszego organizmu, warto pamiętać, że powinien być stosowany z umiarem i zawsze zgodnie z zaleceniami producenta. Nadmierne spożycie może prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych, takich jak podrażnienie żołądka.