Nasiona migdałowca, zaliczane są do tzw. „superfoods”, bo są bogate w mnóstwo minerałów i składników, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Jeśli zastanawiasz się, czy włączyć je do swojej diety, koniecznie zapoznaj się z ich niesamowitymi, prozdrowotnymi właściwościami!
Migdały wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze zawierają migdały? Nasiona są bogatym źródłem witamin z grupy B, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6. Zawierają również witaminę E, która jest kluczowa dla prawidłowej regeneracji naszej skóry oraz witaminę A, dzięki której nasza odporność będzie wzmocniona.
Migdały kalorie, właściwości
Migdały dostarczą naszemu organizmowi również niezbędne minerały, takie jak wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk oraz fosfor. Bardzo istotnymi składnikami są również przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze na 100 gram:
wartość energetyczna: 579 kcal;
białko: 21,15 g;
tłuszcz: 49,93 g
węglowodany: 21,55 g;
(w tym cukry proste 4,35 g);
błonnik: 12,5 g.
Migdały witaminy:
tiamina: 0,205 mg;
ryboflawina: 1,138 mg;
niacyna: 3,618 mg;
witamina B6: 0,137 mg;
kwas foliowy: 44 µg;
witamina E: 25,63 mg;
witamina A: 2 IU
Migdały minerały:
wapń: 269 mg;
żelazo: 3,71 mg;
magnez: 270 mg;
fosfor: 481 mg;
potas: 733 mg;
sód: 1 mg;
cynk: 3,12 mg
Nasiona można spożywać w wielu formach migdały prażone, migdały blanszowane lub w postaci sypkiej mąki do słodkich wypieków.