Nasza codzienna dieta bardzo często składa się z kilku podstawowych produktów. Jednym z nich jest mięso. Jemy je pod wieloma postaciami i w różnej formie. Wiele osób nie wyobraża sobie posiłków przygotowanych jedynie z warzyw, nabiału czy produktów zbożowych.
Po mięso sięgamy bardzo często przede wszystkim ze względu na jego smak, różnorodność i uniwersalne zastosowanie. Jeśli nie chcemy, wcale nie musimy z niego rezygnować, warto jednak wybierać je świadomie i poznać wartości odżywcze, jakie ono posiada.
Dlaczego warto jeść mięso?
Mięso to bardzo duża grupa produktów spożywczych, która często gości na naszych stołach. Najczęściej kupujemy wieprzowinę i drób, zwłaszcza kurczaka, ale w sklepach znajdziemy znacznie większy i godny uwagi asortyment.
- Wołowina jest bogata w łatwo przyswajalne żelazo, cynk, selen, kreatynę oraz witaminy z grupy B. Zawiera też niewiele tłuszczu, choć jego dokładna ilość zależy od konkretnego kawałka mięsa.
- Cielęcina cechuje się wysoką zawartością białka i niewielką ilością tłuszczu. Znajdziemy w niej też witaminy z grupy B, witaminę P oraz potas, fosfor i cynk.
- Indyk dostarczy nam magnezu, żelaza, potasu, cynku i fosforu. Jednocześnie mięso z indyka jest lekkostrawne i niskokaloryczne.
Jak wybierać mięso?
Aby na naszym talerzu znalazło się tak wartościowe mięso, musimy też umieć je wybrać. Jeśli decydujemy się na świeże produkty, musimy zwracać uwagę na ich wygląd, zapach i konsystencję. Najlepiej, aby nie miały one ciemnych przebarwień, ale nie były też zbyt blade czy wręcz sine. W przypadku wołowiny istotne są też marmurkowe wzory z białego tłuszczu. Zapach mięsa powinien być bardzo delikatny, ledwie wyczuwalny, a struktura danego kawałka – zwarta i sprężysta.
W przypadku wędlin i innych wyrobów mięsnych warto też patrzeć na skład – im krótszy, tym produkt jest bardziej wartościowy. Miejmy też na uwadze informacje czy nie ma w nich sztucznych wzmacniaczy smaku, konserwantów czy barwników.
Smaczne dania z mięsa
Dania mięsne są stałym elementem diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. Najczęściej serwujemy je w formie panierowanych kotletów lub gulaszu, ale możliwości jest znacznie więcej. Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji na nieco inne i równie pyszne dania:
- nadziewane steki wołowe,
- glazurowana pieczeń,
- szaszłyki z dodatkiem warzyw i owoców,
- duszone żeberka,
- roladki wołowe.
Mięso w takim oryginalnym wydaniu z pewnością zaskoczy naszych domowników, ale też da im możliwość poznania nowych smaków i produktów, z którymi do tej pory nie mieli do czynienia. Jest to też doskonały sposób na urozmaicenie dotychczasowego sposobu odżywiania i dostarczenie naszemu organizmowi jeszcze więcej wartości odżywczych, których tak potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
Inne cenne informacje i wskazówki znajdziesz na stronie www.kaufland.pl/oferta/swieze-artykuly/mieso.html.