icookandlook.pl

blog o diecie, modzie i urodzie

pasta jajeczna z awokado
Przepisy

Przepis na pastę jajeczną z awokado

Wśród różnych inspiracji na śniadania oraz kolację można wskazać pastę jajeczną z awokado. Warto zapoznać się z przepisem na to pyszne danie.

Składniki

W celu przygotowania pasty jajecznej z awokado należy zgromadzić wszystkie niezbędne składniki. Wśród nich wymienia się trzy jaja, a także jedno dojrzałe awokado. Oprócz tego potrzebny będzie sok wyciśnięty z cytryny, oliwa z oliwek, czosnek, a także przyprawy, takie jak na przykład sól oraz pieprz. Do pasty jajecznej z awokado można również dodać listki kolendry, a także listki bazylii, rzeżuchy lub natki pietruszki.

Gotowanie jajek

Pierwszym etapem przygotowania pasty jajecznej z awokado jest ugotowanie jajek. W tym celu jajka powinno się włożyć do ciepłej wody oraz gotować około pięciu minut od momentu rozpoczęcia jej wrzenia. Po wyjęciu jajek należy je zalać zimną wodą oraz wystudzić. Kolejnym etapem prac jest obranie jajek oraz pokrojenie ich w kosteczkę. Całość należy umieścić w misce oraz dodać niezbędne przyprawy, a także starty czosnek.

Przygotowanie awokado

Kolejnym etapem tworzenia pasty jajecznej z awokado jest przygotowanie awokado. W tym celu powinno się je obrać ze skórki, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kosteczkę, podobnie jak jajka. Awokado powinno się skropić sokiem z cytryny oraz połączyć z wcześniej przygotowaną masą, czyli jajkami wraz z czosnkiem i przyprawami. Do całości można dodać dodatkową porcję soli lub pieprzu, jeśli ktoś ma takie preferencje.

Przygotowanie pasty

Głównym etapem przygotowywania pasty jajecznej z awokado jest dokładne połączenie wszystkich składników. Czynność tę można wykonać na przykład dzięki korzystaniu z widelca, ponieważ jajka z awokado powinno się dość dokładnie zgnieść oraz wymieszać. Do powstałej pasty można dodać nieco oliwy z oliwek lub majonezu, jeśli ktoś preferuje taką wersję. Możliwe jest także dodanie różnej zieleniny, na przykład listków kolendry, bazylii, rzeżuchy, a także natki pietruszki. Dzięki dodaniu ziół pasta jajeczna z awokado na pewno nabierze niepowtarzalnego smaku oraz aromatu.

Podawanie pasty

Pastę jajeczną z awokado można serwować na bardzo różne sposoby. Doskonale smakuje przede wszystkim ze świeżym pieczywem, ale także z tostowymi grzankami. Warto spróbować jej w różnych wariantach. Oprócz tego pastę jajeczną z awokado można jeść ze świeżymi warzywami, a także z tortillą. Opcji do wyboru jest wiele, dlatego warto wybrać sposób jedzenia, który najbardziej będzie odpowiadał osobie spożywającej posiłek. Pasta jajeczna z awokado będzie doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i na kolację.