icookandlook.pl

blog o diecie, modzie i urodzie

Dieta

Owoce, a odchudzanie – czy awokado tuczy?

Warto mieć świadomość, że awokado należy do zdecydowanie najbardziej kalorycznych owoców na świecie. Osoby planujące się odchudzać bardzo często zastanawiają się, czy powinny unikać tego produktu. Jaki jest wpływ tego owocu na odchudzanie?

Czy awokado tuczy?

Należy zdawać sobie sprawę, że została już przeprowadzona bardzo duża liczba badań dotycząca korelacji awokado, a masą ciała. Warto jednak wiedzieć, że wyniki nie są tak jednoznaczne, jak mogłoby się wydawać. Z niektórych badań można bowiem wywnioskować, że nie ma żadnego związku między spożywaniem awokado, a utratą masy ciała. Z kolei inne dowodzą bardzo korzystnych aspektów włączenia tego owocu do codziennej diety.

Doskonałym przykładem mogą być badania, które zostały wykonane już w pierwszej połowie XXI w Stanach Zjednoczonych. Według wyników osoby, które regularnie jadły awokado wyróżniały się nie tylko niższą masą ciała, ale również znacznie niższym wskaźnikiem BMI w porównaniu do osób nie spożywających tego owocu. Oczywiście nie trzeba sugerować się wspomnianymi badaniami, gdyż wymagają one bardzo dokładnej weryfikacji. Można jednak stwierdzić, że omawiany owoc sam w sobie nie będzie powodował tycia.

Awokado a odchudzanie

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że awokado w porównaniu do innych owoców zawiera stosunkowo małą liczbę węglowodanów. W produkcie znajduje się jednak znacznie więcej tłuszczów, przede wszystkim jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (60–84%). Należy podkreślić, że bardzo duża zawartość tłuszczu, a także mała liczba węglowodanów powodują, że jest to kaloryczny owoc.

Godny uwagi jest fakt, że średnia gęstość energetyczna omawianego owocu wynosi 1,7 kcal/g owocu. Oznacza to tym samym, że jeden produkt jest w stanie dostarczyć organizmowi od 140 do nawet 228 kcal. Awokado przebija zatem pod tym względem średniej wielkości banana, który zaopatruje organizm tylko w 100 kcal.

Nie wszyscy również mają świadomość, że około 80% węglowodanów znajdujących się w składzie awokado stanowi błonnik. Jest to bowiem składnik, który odgrywa bardzo istotną rolę zarówno w odchudzaniu, jak i utrzymaniu zdrowego organizmu. Koniecznie trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że tylko właściwie zbilansowana dieta, która będzie połączona z omawianym owocem może przyczynić się do zrzucenia zbędnych kilogramów. Awokado samo w sobie nie sprawi, że dana osoba schudnie.

Warto również wiedzieć, że awokado ma ogromne zastosowanie w kuchni. Można dodawać owoc do różnego rodzaju sałatek. Z awokado możliwe jest również przyrządzanie koktajli czy past.