Weganizm można uznać za rodzaj diety wykluczającej pewne składniki pokarmowe. Wśród nich można przede wszystkim wymienić mięso oraz produkty odzwierzęce takie jak nabiał czy jaja. W obecnych czasach dieta wegańska nie jest nudna, ponieważ na każdym etapie można wykorzystać różnego rodzaju wegańskie zamienniki. Są one używane do przygotowywania zróżnicowanych potraw, dlatego warto je poznać.
Wegańskie zamienniki jajek
Dieta wegańska wyklucza między innymi jajka. Jednak w sprzedaży można znaleźć szereg różnych produktów, które z powodzeniem mogą je zastąpić. Zamiast jajek bardzo polecana jest taka substancja jak aquafaba. Jest to płyn z gotowanych warzyw strączkowych, jednak można go również pozyskać z warzyw strączkowych z puszki. Do wielu potraw zamiast jajek można również wykorzystać klei z siemienia lnianego. Natomiast wegańska jajecznica może zostać przygotowana z tofu oraz takich składników jak czarna sól.
Wegańskie zamienniki mięsa
Wśród różnych rodzajów produktów, które są wykluczone na diecie wegańskiej można również wymienić mięso. W sprzedaży można znaleźć bardzo wiele produktów, które swoim wyglądem oraz smakiem będą przypominały mięso. Wśród nich można przede wszystkim wymienić wyroby sojowe takie jak seitan oraz tempeh. Produkty tego rodzaju wytwarzane są z pszennego glutenu. Zamiast pasztetów z powodzeniem można używać pasztetów sojowych lub różnego rodzaju past warzywnych. Na pewno będzie to bardzo dobre rozwiązanie.
Wegańskie zamienniki nabiału
Osoby na diecie wegańskiej nie spożywają również tradycyjnego nabiału w żadnej postaci. Jednak w sprzedaży można znaleźć szereg różnego rodzaju produktów, które będą idealnymi zamiennikami tego rodzaju wyrobów. Twarożek można przygotować na przykład z tofu. Jogurty oraz śmietanę również można zakupić w wersji wegańskiej. Tego rodzaju produkty najczęściej są wytwarzane na bazie kokosa, dzięki czemu mają smak bardzo przypominający tradycyjne wyroby.
Wegańskie zamienniki mleka
Wśród produktów, które są wykluczone na diecie wegańskiej można również wymienić mleko. Jednak w sprzedaży występuje bardzo wiele zamienników mleka, które są produkowane z różnego rodzaju roślin. Popularnymi mlekami roślinnymi są na przykład mleko kokosowe, ryżowe, migdałowe, sezamowe, owsiane, a także sojowe. Mleko roślinne najlepiej wybrać zgodnie ze swoimi indywidualnymi preferencjami oraz gustem, ponieważ są one względem siebie bardzo zróżnicowane smakiem. Bardzo polecane są mleka owsiane oraz migdałowe. Mają one również stosunkowo neutralny smak.