icookandlook.pl

blog o diecie, modzie i urodzie

czarnuszka
Lifestyle

Lecznicze właściwości czarnuszki – jak działa i kiedy watro stosować?

Choć nasiona, które rodzi czarnuszka, wyglądają na małe i niepozorne, w ich wnętrzu kryje się ogromna ilość substancji prozdrowotnych oraz smakowych.

Skąd pochodzi czarnuszka?

Czarnuszka jest rośliną pochodzącą z Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej. Ze względu na białe lub niebieskie kwiaty, jest łatwa w rozpoznaniu. Owoce rośliny przyjmują postać czarnych, trójgraniastych nasion. To właśnie one posiadają szereg właściwości prozdrowotnych, znanych już w starożytnym Egipcie. Powstało wówczas powiedzenie, że czarnuszka może wyleczyć wszystko poza śmiercią.

Prozdrowotne właściwości czarnuszki

Przede wszystkim, nasiona te mają właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe oraz antyoksydacyjne. Czy można jeść nasiona czarnuszki? Oczywiście. Zarówno nasiona, jak i powstały z nich olej jest jadalny.

Nasiona czarnuszki są wykorzystywane w medycynie naturalnej od wieków. Doskonale sprawdza się również w kuchni i kosmetyce. Olej z czarnuszki może pełnić zarówno funkcję przyprawy do sałatki, jak i składnika odżywki do włosów. Gdy pada pytanie Nasiona czarnuszki jak jeść? Warto rozważyć dodanie tych pikantnych drobinek do przygotowywanych posiłków, a zwłaszcza podczas wypieku domowego chleba.

Kremy do twarzy, balsamy oraz maski do włosów wzbogacone o olej z czarnuszki są obecnie dostępne i chętnie wybierane przez wiele kobiet. Olej z czarnuszki można wykorzystywać także do naturalnej pielęgnacji włosów oraz ich olejowania. Wystarczy wtedy nałożyć na suche włosy dwie łyżki świeżego oleju i pozostawić na kilka godzin. Potem należy umyć włosy delikatnym szamponem i nałożyć ulubioną odżywkę.

Kiedy warto stosować czarnuszkę?

Prozdrowotne właściwości czarnuszki doskonale można wykorzystać podczas naturalnego wzmacniania odporności. Wspierają również proces regulowania miesiączki, a także poziomu żelaza grożącego wystąpieniem anemii.

Nasiona oraz olej z czarnuszki warto wprowadzić do diety także w przypadku problemów z niedoborem glikogenu w wątrobie. Mogą one pozytywnie wpłynąć także na zwiększenie wydzielania insuliny.

Czarnuszka pozwala także poprawić pracę nerek oraz wątroby, a także pozytywnie wpłynąć na proces zwiększania gęstości kości.

Wpływ czarnuszki na układ nerwowy pozwala także zauważyć pozytywne efekty w przypadku depresji. Ze względu na zawartość kwercetyny, czarnuszka wpływa na normalizację poziomu cukru we krwi.

Olej z czarnuszki czy nasiona? Jak jeść?

Decydując się na wzbogacenie swojej codziennej diety o czarnuszkę, należy rozważyć kilka możliwości i odpowiedzieć na pytanie Czarnuszka ziarna ile dziennie?

Smak czarnuszki jest specyficzny, lecz doskonale komponuje się z innymi przyprawami, zwłaszcza korzennymi. Można z powodzeniem dodawać ją do dań mięsnych, a także wszelkiego rodzaju marynat, serów oraz pieczywa. Nasiona czarnuszki można w niewielkiej ilości dodać również do domowego wina.

Czarnuszka – przeciwskazania

Czarnuszka przeciwwskazania posiada, lecz nie są one liczne. Ograniczyć jej spożycie bądź czasowo wykluczyć, powinny przede wszystkim kobiety w ciąży, ponieważ może ona przyczynić się do przedwczesnego porodu.

Również osoby będące w trakcie chemioterapii oraz radioterapii nie powinny spożywać nasion, oraz oleju z czarnuszki.

Artykuł sponsorowany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.