Polacy coraz częściej sięgają po słodycze z Azji, które zachwycają swoim oryginalnym smakiem – zupełnie innym niż to, co jest rozpowszechnione u nas. Mogą wiele powiedzieć nam o tradycji i kulturze tego kontynentu. Szczególną popularnością cieszą się słodkości japońskie, które skradły serca wielbicieli Kraju Kwitnącej Wiśni. Przysmaki pochodzące z Japonii zadziwiają swą oryginalnością i niestandardowym wyglądem. Z pewnością warto ich spróbować! Takie orientalne, egzotycznie wyglądające słodkości są jak podróż w nieznane!
Ciekawe połączenia smakowe w japońskich słodyczach
Wśród tradycyjnych japońskich słodkości trudno znaleźć słodkie czekoladki czy wafelki. Słodycze z Azji słyną z niespotykanych nigdzie indziej połączeń smakowych. Wiele z nich powstaje na bazie ryżu, mąki ryżowej, cukru, agaru czy fasoli. Takie tradycyjne japońskie wyroby nazywane są wagashi. Wcale nie znaczy to, że w Japonii nie znajdziemy słodyczy, które przypominają te zachodnie, europejskie. Słodkości w tym stylu są z kolei nazywane yogashi. Bogaty wybór smaków – od tych odważniejszych po zbliżone do naszych – sprawia, że każdy łasuch znajdzie wśród słodyczy z Azji coś idealnego dla siebie! W Kraju Kwitnącej Wiśni można znaleźć popularne na zachodzie słodycze w wersjach smakowych, których nie da się dostać nigdzie indziej. Wszystko dlatego, że Japończycy wprost uwielbiają odważne i niebanalne połączenia. Batoniki o smaku zielonej herbaty, mieszanka czekolady i przypraw, słodko-słone przekąski, desery o dziwnej konsystencji – to wszystko i wiele więcej występuje w japońskich cukierniach i sklepach ze słodyczami!
Najpopularniejsze japońskie słodycze, których warto spróbować
Wśród słodyczy z Azji nie brakuje przepysznych propozycji, które są prawdziwą gratką dla wielbicieli słodkości. Ciekawymi produktami są, chociażby, popularne Kracie, czyli zestawy do samodzielnego przyrządzania słodyczy. W dobrze zaopatrzonych sklepach z azjatycką żywnością można znaleźć zestawy pozwalające przyrządzić najróżniejsze desery, na przykład piankowe lizaki, słodkie naleśniki, tarty owocowe czy kruche ciasteczka. Ogromną popularnością cieszą się również paluszki Pocky. To proste, zbożowe przekąski pokryte słodką skorupką, na przykład o smaku czekolady, truskawki czy banana. Jeśli chodzi o słodycze z Azji, nie sposób pominąć także kuleczek dango zrobionych z mąki ryżowej. Okrągłe draże są nadziewane na patyczek, a czasem także opalane nad ogniem tuż przed podaniem. Mogą mieć różne smaki i kolory, a do ich zabarwienia używa się między innymi czerwonej fasoli, zielonej herbaty czy sosu sojowego.