Przepisy na zdrowe pasty do chleba

0
26

Kanapki są bardzo popularnym rodzajem posiłku, który można spożywać zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jednak często zdarza się tak, że nudzą się nam tradycyjne kanapki. Dlatego bardzo dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie zdrowych past do chleba. Dzięki nim zwiększymy w swojej diecie ilość warzyw, co zdecydowanie będzie dla nas korzystne.

Pasta z białego sera

Wśród różnych rodzajów zdrowych past do chleba można przede wszystkim wymienić pastę z białego sera. Zawiera ona w swoim składzie takie elementy jak twaróg półtłusty, jogurt naturalny, a także rzodkiew, szczypiorek lub natkę pietruszki oraz pestki dyni. Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie przełożyć na pieczywo. Warto tego rodzaju pastę również doprawić według swojego uznania, na przykład solą oraz pieprzem. Pasta z białego sera jest bogatym źródłem białka, dlatego na pewno zapewni nam sytość na długi czas.

Pasta z awokado

Zdrowe pasty do chleba to również wyroby przyrządzone na bazie awokado. Pasta z awokado jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, dlatego jest szczególnie polecana na śniadanie. Bez wątpienia zapewni nam odpowiedni poziom sytości nawet przez kilka godzin. W składzie tego rodzaju pasty można wymienić takie składniki jak awokado, czerwoną fasolę, czerwoną cebulę, czosnek, limonkę lub cytrynę, kolendrę, a także przyprawy do smaku, wśród których można wyróżnić przede wszystkim sól i pieprz.

Pasta z dyni

Wśród różnego rodzaju zdrowych past do chleba można również wymienić pastę wykonaną z dyni. Można w niej znaleźć takie składniki jak dynia, sezam, czosnek, a także kmin rzymski, sól oraz pieprz. Aby przygotować tego rodzaju pastę należy upiec dynię w piekarniku, a następnie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Gotową pastę można podawać z pieczywem, a także z chrupiącymi warzywami. Na pewno będzie to idealne uzupełnienie codziennej diety, dlatego warto przygotować tego rodzaju pastę.

Pasta z tuńczyka i jajka

Bardzo popularną pastą do chleba jest także pasta, która została przygotowana z takich składników jak tuńczyk oraz jajko. W jej składzie można znaleźć przede wszystkim tuńczyka w sosie własnym, jaja, a także ogórki kiszone, jogurt naturalny oraz sól i pieprz do smaku. Jajka należy ugotować, a następnie wszystkie składniki połączyć w misce. Gotową pastę powinno nakładać się na świeże pieczywo lub pieczywo podpieczone w piekarniku. Na pewno będzie to idealny pomysł na pyszną pastę kanapkową, która zasmakuje wielu osobom. Warto ją wykonać, zwłaszcza, jeśli lubi się takie składniki jak tuńczyk czy też jajko.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here