Bez wątpienia można stwierdzić, że chleb jest jednym z najbardziej popularnych produktów spożywczych. Przez wiele osób jedzony jest na co dzień. Jednak niektórzy decydują się na jedzenie zamienników chleba i zastanawiają się, co jeść zamiast chleba. Ciekawych opcji jest wiele. Warto się z nimi zapoznać oraz wprowadzić do swojej codziennej diety.
Warzywa
Zamiast chleba z powodzeniem można spożywać różnego rodzaju surowe warzywa, a także warzywa gotowane. Można je jeść z różnego rodzaju dodatkami, wśród których można na przykład wymienić pasty warzywne czy też pasty wykonane z innych składników. Może to być na przykład pasta z tuńczyka, pasta jajeczna czy też pasta przygotowana z awokado. Opcji jest bardzo dużo, dlatego na pewno każdy znajdzie dla siebie taką, która będzie mu w pełni odpowiadała. Gotowane oraz surowe warzywa dodatkowo są bardzo zdrowe, dlatego powinno się je uwzględnić w swojej codziennej diecie.
Tortilla
Bardzo dobrym zamiennikiem dla chleba z całą pewnością może być tortilla. Jest to pszenny placek, w którym można umieścić bardzo zróżnicowane dodatki. Można ją podawać ze wszystkim, co nam smakuje, dlatego na pewno będzie to idealny wybór dla każdego. Tortillę można posmarować serkiem śmietankowym lub innym smakowym, a także dodać do niej takie świeże warzywa jak sałata, pomidor, ogórek, papryka czy też cebula. Tego rodzaju zamiennik chleba bardzo dobrze będzie także smakował na przykład z pieczonym kurczakiem.
Chrupki chlebek
Wśród różnego rodzaju zamienników dla tradycyjnego chleba można także wymienić chrupkie chlebki, które są najczęściej wytworzone z mąki pełnoziarnistej. Jest to bardzo dobra alternatywa dla chleba, ponieważ jest dużo bardziej dietetyczna. Warto ją uwzględnić w swojej codziennej diecie, a zwłaszcza w przypadku, gdy zależy nam na zgubieniu nadprogramowych kilogramów. Chrupki chlebek można spożywać z bardzo różnymi dodatkami, które niczym się nie będą różnić od tradycyjnych kanapek.
Wafle ryżowe
Zamiast chleba można również z powodzeniem spożywać takie produkty jak wafle ryżowe. Są one stworzone na bazie ryżu, ale w swoim składzie mogą również zawierać szereg dodatków, takich jak na przykład pestki dyni czy też siemię lniane. Wafle ryżowe można spożywać zarówno w wersji wytrawnej, jak i w wersji słodkiej. Na pewno każdy wybierze opcję, która będzie mu najbardziej odpowiadała ze względu na smak. Do wafli można dodać ser, szynkę, jajka czy też pieczonego kurczaka, a także wiele różnych surowych warzyw. Będzie to fantastyczny wybór zarówno na śniadanie, jak i na kolację.